PSD-s javaslat: 200 ezer euró alatt ne legyen bűncselekmény a hivatali visszaélés

Balogh Levente 2017. december 27., 17:03

Kétszázezer euróban szabná meg Cătălin Rădulescu, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője azt az értékhatárt, amely alatt a hivatali visszaélés nem minősül bűncselekménynek.

Fotó: Pixabay

A honatya és a javaslatot aláíró 38 kollégája a büntető törvénykönyv 297-es cikkelyét módosítanák oly módon, hogy a hivatali visszaélés csak akkor vonjon maga után jogi felelősségre vonást, ha az okozott kár jelentős.

A tervezet szerint „azon közhivatalt betöltő személy, aki hivatali feladatai ellátása közben nem tesz eleget kötelességének, vagy törvényellenes cselekedetet követ el, és ezzel 200 000 eurót meghaladó kárt okoz egy magán- vagy jogi személynek, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható és eltiltható a közhivatal betöltésétől” – olvasható a tervezetben.

A Btk. jelenleg nem szab meg alsó értékhatárt, és kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a hivatali visszaélést.

A tervezet egyben a szabadságvesztés letöltésének módját is módosítaná. Így a három évig terjedő szabadságvesztést az elítélt otthonában tölthetné le, illetve az is, akit három évet meghaladó időtartamú szabadságvesztésre ítéltek, de idősebb hatvan évnél, vagy súlyos betegségben szenved.

A javaslat a büntetőjogi perrendtartás 290., a feljelentésre vonatkozó cikkelyét is módosítaná. Eszerint a feljelentés hat hónapig tehető meg azt követően, hogy a feljelentő tudomására jutott a bűncselekmény, kivételt képeznek a személy elleni és a nemzetbiztonság elleni bűncselekmények. Amennyiben a feljelentő a megszabott határidőn belül nem tesz feljelentést, büntetőjogilag felelősségre vonható, feljelentése pedig nem használható fel bizonyítékként.

Módosulna a vesztegetés elfogadásának meghatározása is.

Ennek értelmében kikerülne belőle, hogy bűncselekménynek minősül a más személyt jogosulatlan haszonhoz juttató cselekedet, a kiróható szabadságvesztés alsó határát pedig a jelenlegi háromról egy évre csökkenti. A vesztegetés büntetése emellett kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztés helyett fél évtől öt évig terjedne.

Mint ismeretes, idén januárban a kormány hírhedtté vált 13-as sürgősségi rendeletében jóval alacsonyabb összegben, 200 000 lejben szabta volna meg azt az értékhatárt, amely fölött a hivatali visszaélés bűncselekménynek minősülne, azonban az utcai tüntetések, illetve a nemzetközi bírálatok hatására a rendeletet visszavonták.

A jelenlegi módosítás többek között Liviu Dragnea PSD-elnök számára jelentene kedvező fordulatot, mivel 180 000 lej értékű kárt okozó hivatali visszaélés miatt zajlik ellene büntetőeljárás

még abból az időszakból, amikor a dél-romániai Teleorman megyei önkormányzat elnöke volt.
Rădulescu indoklásában azt hozza fel, hogy a Btk.-t összhangba kell hozni az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) gyakorlatával. Azonban ezzel még pártján belül sem ért mindenki egyet: Horia Nasra képviselő, a PSD Kolozs megyei szervezetének elnöke leszögezte: nem támogatja a tervezett módosításokat, a küszöbről pedig nyilvános vitát kell rendezni.

Rădulescut egyébként decemberben jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték vesztegetés és a képviselői tisztségével összeférhetetlen pénzügyi tevékenység miatt. Emellett azzal vált hírhedtté, hogy az év eleji tüntetések apropóján úgy nyilatkozott: a birtokában levő AKM gépkarabéllyal menne ki a tüntetők ellen.

{K1}