Testi sértéssel vádolja az ügyészség a román vasúti társaságot

Kőrössy Andrea 2017. december 27., 15:20

Gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt emeltek vádat a Román Államvasutak (CFR) ellen egy olyan baleset ügyében, amelyben egy személy elveszítette az egyik karját.

Fotó: Sándor Csilla

Gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt vádat emelt az állami vasúttársaság (CFR) ellen a főügyészség egy 2014-ben Hunyad megyében történt baleset miatt, amelynek hét személy volt a szenvedő alanya, egyikük pedig elveszítette az egyik karját.

Az ügyészek megállapították, hogy a CFR nem helyezte ki az előírt, az utasokat eligazító táblákat, és mindez közvetlenül hozzájárult a balesethez, az állomás ráadásul sem rendelkezett működési engedéllyel.

Az eset a Hunyad megyei Hátszegváralja faluban történt 2014. szeptember 14-én éjszaka fél 1 körül.

A vádirat szerint miután bemondták a szerelvény érkezését, a vonatra váró utasok elindultak a megadott vágány irányába, ehhez azonban három másik vágányon kellett átkelniük. Az állomáson azonban nem szerelték fel a vágányokat és a köztük levő területet jelző táblákat, így az utasok rossz helyen várakoztak. Ráadásul az állomáson a személyvonattal egy időben áthaladt egy tehervonat is, a két szerelvény által okozott légörvény miatt pedig egy személy elveszítette az egyensúlyát, a földre zuhant, a sínekre került bal karját pedig levágta a vonat. Rajta kívül további hat személy szenvedett sérüléseket, miután elestek.

Az ügyészség leszögezte: a vasúttársaság egyértelműen megszegte a vonatkozó előírásokat. A nyomozás során ráadásul azt is kiderítették, hogy a hátszegváraljai vasútállomás nem rendelkezett működési engedéllyel. Az ügyet alapfokon a hátszegi bíróság tárgyalja.