Tudose Dragneáék tervezetéről: nem lehet közhasznú a királyi ház

Krónika 2017. december 21., 16:13

Mihai Tudose kormányfő nem támogatja a királyi ház jogállását szabályozó törvénytervezetet, amelyet a múlt hónapban terjesztett a parlament elé a két házelnök, Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu.

Fotó: Gov.ro

A miniszterelnök csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy I. Mihály király halála után a bukaresti Erzsébet-palotának vissza kell kerülnie az állam tulajdonába és ügykezelésébe.

Románia nem monarchia, hanem köztársaság. Az Erzsébet-palotának vissza kell kerülnie az államhoz.

A királyi ház tagjai lakhatnak Soborsinban vagy valahol máshol” – nyilatkozta a kormányfő egy csütörtöki sajtótalálkozón.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a királyi ház jogállását szabályozó törvényjavaslatot Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnök nyújtotta be a parlamentbe november 7-én. A törvénytervezet közhasznú intézményként ismeri el a királyi házat, annak vezetője pedig protokolláris szempontból az államfőnek megfelelő tiszteletbeli funkciót kapna. A törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy a királyi ház újabb 49 évig megkapja az Erzsébet-palota használati jogát.

A kormányfő nyilatkozatára reagálva Niculae Bădălău, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke többször is leszögezte, hogy Mihai Tudose nem az alakulat elnöke. „Ez az ő véleménye a kormánnyal kapcsolatban. Az viszont teljesen más, hogy mi miként döntünk a parlamentben” – jegyezte meg a politikus.