Lecsaptak az urológusra: milliós sikkasztással gyanúsítják a kolozsvári sztárorvost

Krónika 2017. december 20., 09:01

Házkutatást folytatnak a nyomozó hatóságok szerdán Kolozsváron az ország egyik legnevesebb urológusa, Mihai Lucan otthonában és magánklinikájában. A gyanú szerint Lucan milliókat sikkasztott a korábban általa vezetett vesetranszplantációs intézettől.

Mihai Lucan Fotó: Adevărul

Az ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes főosztályának (DIICOT) munkatársai összesen öt helyszínhez szálltak ki annak a bűnvádi eljárásnak a keretében, amelyben több mint ötmillió lejes hűtlen kezeléssel gyanúsítják Románia legismertebb urológus professzorát, Mihai Lucan sebészt, valamint annak fiát és több egykori beosztottját.

A nyomozó hatóság azzal gyanúsítja a kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Klinika korábbi vezetőjét, hogy 2005 és 2017 között több mint 5,1 millió lejjel (1,1 millió euró) károsította meg az állami intézet költségvetését saját magánklinikája javára.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a bűnszervezet a károsult, vagyis az állami urológia tulajdonában található javakat használták, tulajdonították el vagy kereskedtek ezekkel, és egy másik magánklinika javára használtak fel bizonyos szolgáltatásokat.

Lucanék gyakorlatilag saját hasznukra kisajátították a neves kincses városi vesetranszplantációs intézet korszerű felszerelését és orvosi erőforrásait, eközben pedig jelentős számú páciens a Lukmed elnevezésű magánklinikájukon fizette ki az egészségügyi szolgáltatások ellenértékét.

A rendőrség tájékoztatása szerint bevett gyakorlat volt, hogy a Mihai Lucan magánklinikáján megműtött betegek az orvosi beavatkozás előtt és után az urológiai intézetben részesültek ellátásban, itt azonban nem fizettek a szolgáltatásokért.

Az ügyészség munkatársai öt kolozsvári helyszínen folytatnak házkutatást, többek között Mihai Lucan orvosprofesszor, valamint a szintén orvosként tevékenykedő fia, Valeriu Ciprian Lucan otthonában, továbbá a Lukmed székhelyén.