Több városban tiltakoztak a bírák és ügyészek kedden is

MTI 2017. december 19., 15:02

Több bíróságon a tárgyalások időszakos felfüggesztésével, az épület előtti néma tüntetéssel tiltakoztak a bírák és ügyészek az igazságszolgáltatás átszervezését célzó törvénycsomag és a büntető eljárásjog módosítása ellen.

Fotó: Pál Árpád

Hétfőn néhány kolozsvári, konstancai és bukaresti bíróság alkalmazottai felsorakoztak az épület előtt, kedden a tiltakozási hullám több más város bíróságaira is kiterjedt, a nagyszebeni, suceavai és dévai bíróság pedig bejelentette, hogy keddtől kezdődően naponta egy-egy órára felfüggesztik a tárgyalásokat.

{K1}

Tudorel Toader igazságügyi miniszter kedden kitérő választ adott arra a kérdésre: törvénysértők-e a bírák és ügyészek tiltakozó megmozdulásai.

Elismerte, hogy az alkotmány korlátozza ezt a jogukat, de szerinte magánemberként senkit sem lehet megfosztani a véleménynyilvánítási szabadságtól.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész igazi európai korrupcióellenes leckének nevezte a bírák és ügyészek kiállását, akik szerinte ezzel érettségükről, az igazságszolgáltatás függetlensége iránti elkötelezettségükről tettek tanúbizonyságot.

{K2}

Romániában csaknem két hónapja rendszeresen tüntetnek az igazságügy átszervezése ellen az ellenzéki szervezetek, amelyek szerint a szociálliberális kormánytöbbség saját korrupt politikusai védelmében akarja politikai pórázra kötni az igazságszolgáltatást, korlátozni az ügyészek mozgásterét.

Az igazságügyi reform szükségességét az RMDSZ támogatását is élvező koalíciós pártok azzal indokolták, hogy szerintük az ügyészi túlkapásoknak, a korrupcióellenes vádhatóság és a titkosszolgálatok összefonódásának köszönhetően Románia ma már ügyészállammá vált, ahol sérülnek az emberi jogok, nem érvényesül az ártatlanság vélelme.

Miután múlt héten a kétkamarás román parlament képviselőháza megszavazta az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló tervezeteket, ezen a héten az ügyben döntő háznak számító szenátus kezdte el vitatni a törvénycsomagot, amelynek gyors elfogadását a jobbközép ellenzék tiltakozó akciókkal próbálja hátráltatni.