Legfőbb ügyész: a forradalomdossziét is érinthetik a tervezett Btk.-módosítások

Hírösszefoglaló 2017. december 19., 14:37

A büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv kilátásba helyezett módosításai az 1989-es forradalom ügyében indított bűnvádi eljárást is érintenék – mondta kedden a legfőbb ügyész.

Fotó: Pixabay.com

Augustin Lazăr az Agerpres szerint kifejtette, a nyomozati anyagban számos olyan, 27 évvel ezelőtt készült, dokumentum értékű felvétel van, „amelyeken látszik, hogy kik lőttek, és ki mit tett”; ha ezután törvény tiltaná ezek használatát – mint ahogyan az egyik módosító javaslat előírja –, az jelentősen hátráltatná a nyomozást.

{K1}

A legfőbb ügyész szerint a Btk.-t módosító javaslatok kidolgozói elsősorban a vádlottak érdekeit tartják szem előtt.

Ezeknek a módosító javaslatoknak a kezdeményezői inkább a vádlottak jogaival törődnek, miközben nekünk az áldozatok jogaival is törődnünk kell.

Meg szeretném említeni, hogy van egy, az áldozatok védelméről szóló uniós irányelv is, amely rendelkezik többek között arról is, hogy miként kell megszervezni az áldozat kihallgatását úgy, hogy ne kerüljön szemtől szembe a vádlottal. (...) Teljesen nyilvánvaló, hogy itt kibillen az egyensúly, ezért minden módosító javaslatot nyugodtan ki kell elemezni, hogy láthassuk, milyen következményeik lehetnek ezeknek a tervezeteknek” – fogalmazott Lazăr.

{K2}