A királyság gondolatával „kacérkodnak” a kormánypártok

Krónika 2017. december 19., 11:09

A román választópolgároknak alapos vita után népszavazáson kellene dönteniük arról, hogy országuk államformája köztársaság maradjon-e vagy Románia visszatérjen az alkotmányos monarchiához - vélekedtek a kormánykoalíció politikusai.

Fotó: Facebook/Familia Regala a Romaniei

A kérdés azt követően került napirendre, hogy szombaton eltemették az ország 96 éves korában elhunyt utolsó uralkodóját, a trónról hetven éve a kommunisták által elűzött I. Mihály királyt.

A háromnapos nemzeti gyász alkalmával ismét bebizonyosodott, hogy Mihály király hatalmas tiszteletnek örvendett, a koporsójánál tízezrek rótták le kegyeletüket, temetésén százezrek vetek részt.

Az MTI beszámolója szerint a sokhelyütt királypárti tüntetést kiváltó gyászszertartást követően hétfőn Nicolae Bădălău, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke újságírói felvetésre azt mondta: bár személy szerint republikánus,

úgy véli, pártja nem zárkózna el attól, hogy Romániában népszavazás döntsön az államformáról. Hozzátette: a királyságot sem tarja rossznak, tekintettel arra, mennyire fejlettek azok az országok, amelyeknek uralkodójuk van.

A kisebbik kormánypárt elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi frakcióvezető azért is kívánatosnak nevezte a visszatérést az alkotmányos monarchiához, mert szerinte a jelenlegi félelnöki rendszerbe az átfedések miatt bele van kódolva az örökös konfliktus a végrehajtó hatalom és az elnöki hivatal között. Rámutatott: Európa legtöbb országában az államfő csak jelképes vagy reprezentatív szerepet tölt be.

Szerinte Romániában az elnök sokszor nem kívülálló bíróként, hanem „játékosként”, vagyis politikai szereplőként viselkedik: ezért is kívánatosabbnak tartana egy olyan uralkodót, aki a politikai csatározások felett áll, azokba nem avatkozik bele.

A szenátus elnöke úgy véli: érdemes lenne komoly társadalmi vitát nyitni az államformáról, és ha kialakul egy királypárti többség, szerencsésebb esetben össznépi egyetértés, Románia megváltoztathatná államformáját.

A kormányoldalról érkező felvetés főleg azért meglepő, mert a PSD annak a Ion Iliescu volt államfő által alapított Nemzeti Megmentési Frontnak az örököse, amely a rendszerváltás után be sem akarta engedni az országba Mihály királyt.

A román királyi ház múlt heti közleménye szerint a volt uralkodó halála után automatikusan annak legidősebb lányát, Margit trónörökös hercegnőt, a Korona Őrét illeti meg a királynői cím, attól függetlenül, hogy uralkodik-e vagy sem, és használni akarja-e ezt a címet vagy sem.

Amúgy több román sajtóorgánum hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlament és a kormány képviselői faragatlanul viselkedtek Mihály király gyászszertartásán. A bukaresti királyi palotában - ahol a román hivatalosságok mellett az európai királyi házak képviselői is lerótták kegyeletüket az ott felravatalozott uralkodó előtt - Klaus Iohannis államelnök és felesége, valamint Margit koronahercegnő és férje, Radu Duda érkezésekor mindenki felállt.

Liviu Dragnea PSD-elnök, képviselőházi elnök, Călin-Popescu Tăriceanu szenátusi elnök és Mihai Tudose kormányfő is felállt ugyan, azonban előző kettő rögtön a belépésüket követően le is ült, majd rövid tétovázás után a miniszterelnök is követte példájukat.

Holott a teremben mindenki állt, az európai királyi házak képviselői is, így fejezve ki tiszteletüket a román államfő és a gyászoló család iránt. A román sajtó az incidenst a kormánypártok és az államelnök közötti konfliktus újabb epizódjaként, utóbbinak szánt üzenetként értelmezte. Az incidens a videó 9. percének 20. másodpercétől látható.