„Magyar kézben” a szatmárnémeti Pannónia Szálló?

Krónika 2017. december 18., 16:15

Magyarországi cég tulajdonába került Szatmárnémeti emblematikus műemlék épülete, a Pannónia Szálló (mostani nevén Dacia) – tudta meg a PresaSm.ro.

Archív felvétel Fotó: Babos Krisztina

A helyi hírportál úgy értesült, Vasile Ţânţaş vállalkozó eladta egy magyar vállalatnak a lerobbant állapotban lévő épületet birtokló, Dacia Rt. nevű céget – és ezzel együtt a szállót is –, a tranzakcióról azonban egyelőre nem érkezett hivatalos megerősítés.

Vasile Ţânţaş 2007-ben vásárolta meg a Pannónia Szálló épületét, és 2008 végén kapott építkezési engedélyt az ingatlan megerősítésére és felújítására. A korszerűsítéssel megbízott egyik, avasfelsőfalusi alvállalkozás ugyancsak az üzletember tulajdonában állt.

Ţânţaş 2009 őszén anyagi gondokra hivatkozva felfüggesztette a felújítást, azóta pedig semmilyen beavatkozást nem végeztek az épületen.

A szakértők szerint az ingatlan állapota egyrészt a hibásan elvégzett munkálatok, ugyanakkor az állagmegóvást célzó intézkedések elmulasztása miatt romlott le. Ţânţaş még 2015-ben, a szatmárnémeti önkormányzatnak az ügyben tartott ülésén cáfolta a vádakat, elmondása szerint a munkálatokat az elfogadott tervek alapján kezdték el, az általa megbízott szakértők pedig arról biztosították, hogy állagmegóvást is végeztek.

Idén januárban a megyei műemlékvédelmi bizottság által benyújtott kereset nyomán a bíróság egy év letöltendő börtönbüntetésre, valamint 767 ezer eurós kártérítés kifizetésére ítélte Vasile Ţânţaşt a műemlék épület felújítás címen elkövetett megrongálásáért.

A döntés értelmében a tetemes kártérítést a Szatmár megyei műemlékvédelmi igazgatóságnak, valamint a művelődésügyi minisztériumnak kellett volna kifizetnie, ugyanakkor a műemlékszakértő kilencezer lejre értékelt munkáját, valamint a 4000 lejes perköltséget is le kellett volna rónia.

Másodfokú, jogerős ítéletében a nagyváradi táblabíróság azonban úgy döntött, az üzletembernek börtönbe kell vonulnia, ellenben nem kell kártérítést fizetnie. Vasile Ţânţaşt október végén szabadon engedték, s az idézett szatmári hírportál szerint ezt követően adta el az ingatlant.