Közösen ünnepelnének: közpénzt kérnek március 15-ére a koronkai román tanácsosok

Szucher Ervin 2017. december 18., 14:10

Egymás ünnepének tiszteletben tartását szorgalmazza a koronkai román tanácsosok által összeállított, a március 15-ei megemlékezések közpénzből történő megszervezését célzó határozattervezet.

A koronkai polgármesteri hivatal Fotó: Nyárádmente.ro

Példát mutatnak egymás ünnepének tiszteletéből a koronkai magyar és román tanácsosok. A helyi önkormányzat négy román nemzetiségű képviselőjéből három határozattervezetet nyújtott be, amely alapján jövő évtől a helyi költségvetésből, közpénzből is támogatnák a március 15-ei ünnepség megszervezését. A különböző pártszínekben politizáló Dan Cheşa, Răzvan Popa és Elvira Oltean azok után állította össze a tervezetet, hogy

a Marosvásárhelyhez közeli település magyar vezetői korábban pénzt szavaztak meg a román nemzeti ünnep szervezésére, majd december elsején maguk is megtisztelték jelenlétükkel a központban szervezett ünnepséget.

Mi több, a meghívókat maga Takács Szabolcs polgármester írta alá. A kezdeményezők – akik előzőleg saját politikai alakulatukkal is egyeztettek – úgy vélik: a normalitás jele, hogy a két közösség tagjai nemcsak jelenlétükkel tisztelik meg a másikat annak nemzeti ünnepén, hanem közpénzt is elkülönítenek egymás ünnepségére. A Marosvásárhellyel gyakorlatilag összenőtt, valamikor színmagyar faluban az utóbbi években számos összetűzés alakult ki önkormányzati szinten az RMDSZ-be tömörült „őshonos” koronkaiak és a falu új részébe költözött románok között.

A határozattervezet ötletgazdája, a nemzeti liberális (PNL), kettős állampolgársággal rendelkező Daniel Cheşa azt szeretné, ha az önkormányzat már a januári ülésen elfogadná kezdeményezését.

Szerinte jelzésértékű lenne a koronkai példa, hiszen 2018. február elsején lesz huszonhárom éve annak, hogy az Európa Tanácsban aláírták a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt.

A Strasbourgban született dokumentum szerint a nemzeti kisebbségek, illetve az ezekhez tartozó személyek jogainak és szabadságának védelme az emberi jogok nemzetközi védelmének szerves részét képezi, és mint ilyen, a nemzetközi együttműködés keretébe tartozik.

„Félre kell tennünk eddigi sérelmeinket, hisz Erdélyben a magyarok sem élhetnek a románok nélkül, és mi sem a magyarok nélkül. A történelmet mások írták, a jövőt nekünk kell megírnunk” – érvelt lapunknak Daniel Cheşa. Hangsúlyozta: nem olcsó populizmusból kezdeményezte a kölcsönös ünneplést. A két liberális és egy szociáldemokrata (PSD) politikus által kidolgozott határozattervezetet a magyar tanácsosok közül egy néppárti képviselő, Márton Irma írta alá. A nagyközség RMDSZ-es polgármestere, Takács Szabolcs nem nyilatkozott lapunknak az ügyben.