Digitalizálná az iskolákat az oktatási miniszter

Kőrössy Andrea 2017. december 17., 16:01

A romániai iskoláknak csak 66 százalékában biztosított az internet-hozzáférés Liviu Pop oktatási miniszter szerint, akinek eltökélt szándéka, hogy a helyzet javítása érdekében a közeljövőben digitalizálják a tanintézeteket.

Fotó: Pál Árpád

A tárcavezető hétvégén Aradon beszélt arról, hogy már tavasszal – „március, április, május folyamán” – el fognak készülni az új tantervek alapján összeállított, az I–VI. osztályosoknak szánt digitális tankönyvek mindegyik tantárgyból.

Pop a tankönyvkiadó „kiskirályokat” tette felelőssé azért, hogy erre eddig nem került sor,

szerinte a korábbi években a szaktárca által meghirdetett licitekre jelentkező kiadók csak saját gazdasági érdekeiket tartották szem előtt ahelyett, hogy az oktatás minőségére figyeltek volna. A miniszter ígérete alapján azonban jövőtől mindez megváltozik.

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen megoldást kínál a minisztérium azoknak a – többségében vidéken élő – gyermekeknek, akiknek családja nem engedheti meg, hogy például táblagépet vásároljon, Liviu Pop hangsúlyozta:

a szaktárca négy „nagyon nagy” projekttel készül.

Az egyik a virtuális iskolai könyvtár létrehozása, amelyben minden tankönyv, munkafüzet és más oktatási segédeszköz helyet kapna. Ezenkívül tervezik a digitális napló bevezetését, amely által online követni lehetne az egyes diákok jegyeit. A harmadik projekt szerint minden tanintézetbe bevezetnék az internetet, a tárcavezető állítása szerint erre már el is különítették a szükséges összeget.

Egy kísérleti projekt keretében ugyanakkor jövő évben „digitalizálunk egy egész megyét”, erről azonban több részletet nem árult el. „A következő két évben a digitalizálásra 200 millió eurót (mintegy 926 millió lej – szerk. megj.) költünk” – ígérte Liviu Pop.  Az oktatási minisztérium számára egyébként év elején 8,24 milliárd lejes 2017-es költségvetést szavazott meg a parlament.

A miniszter állítása szerint azt szeretnék elérni, hogy jövő évtől a diákoknak ne kelljen otthonról az iskolába vinniük tankönyveiket,

így a közvitán levő tankönyvtörvény-tervezet egyik legfontosabb előírása a digitális, illetve pdf.-formátumú kiadványok kötelezővé tétele. Pop ugyanakkor hozzátette: a nyomtatott tankönyvekről sem kell majd lemondani, a tanulók, a pedagógusok vagy a szülők kérésére ezt ingyenesen rendelkezésre bocsátják.