Kreatív házi feladatra vágynak a diákok

Kőrössy Andrea 2017. december 15., 19:41

Az oktatási minisztérium által november 7. és 20. között lebonyolított közvita eredménye alapján a kérdőíveket kitöltött diákok és a szülők több mint 75 százaléka sokallja, és fárasztónak tartja az iskolában adott házi feladatokat.

Fotó: Veres Nándor

Ugyanakkor úgy vélik, ezek túl sokat rabolnak el a tanulók szabadidejéből – számolt be a Mediafax hírügynökség. Egy másik következtetés, hogy sokan úgy gondolják, az otthoni leckék nyugtalanná, aggodalmassá és stresszessé teszik a fiatalokat – ezzel a szülők 70,7 százaléka, a diákoknak pedig 67,8 százaléka ért egyet –, ez fokozottan jellemző a gimnáziumi évfolyamokon.

Ugyanakkor a szülők 80 százaléka állítja, hogy a diákoknak rendszeresen segítségre van szükségük a házi feladatok megoldásában.

A válaszadók többsége mindezek mellett hasznosnak és szükségesnek tartja az otthoni leckéket, de abban is sokan egyetértenek, hogy ezek nagy részét ismétlődő, monoton és bonyolult feladatok teszik ki. Míg a közvitában résztvevő pedagógusok inkább a feladatok elmagyarázására és a személyes visszajelzésre helyezik a hangsúlyt, a szülők és a diákok az olyan feladatokat részesítenék előnyben, amelyek megoldása kreativitást és csapatmunkát igényel.

Az oktatási minisztérium közleménye szerint a pedagógusok véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e a házi feladatok mennyiségének és szerepének központi szabályozására.

A tanárok egy része úgy véli, szükség lenne egy országos szintű szabályzatra, így lenne elkerülhető, hogy egyes diákok túl sok leckét kapjanak, sokan viszont azon az állásponton vannak, hogy ezt a kérdést mindegyik pedagógus meg tudja oldani saját tanulóival attól függően például, hogy egy osztályközösség mennyire felkészült.

Az utóbbi csoportba tartozó szakemberek a pedagógusi tevékenység szabadságának megsértését látják a központi szabályozásban.

A tanároknak ugyanakkor több mint a fele azt nyilatkozta, hogy a szünidőkre nem ad házi feladatot. Az oktatási tárca felméréséből egyébként az is kiderült, hogy a lányok szívesebben végeznek el otthoni feladatokat, mint a fiúk.

Fotó: Barabás Ákos

A kérdőíveket kitöltő válaszadók többsége egyetértett abban, hogy hasznos lenne olyan házi feladatokat adni, amelyek több tantárgyat érintenek, ugyanakkor hatékonynak tartanák a hagyományos leckék ötvözését a mindennapokhoz közelebb álló feladatok ötvözésével.

Eszerint szívesen készítenének maketteket vagy hosszú távú, heteket, de akár hónapokat felölelő projekteket.

A szaktárca novemberi közvitáján közel 71 ezren vettek részt: 27 ezer szülő (akiknek 84 százaléka édesanya), 33 ezer diák és 11 ezer pedagógus töltötte ki a kérdőíveket.