Európai díjért verseng a VIBE Fesztivál – Fellépőket jelentett be az Electric Castle

Krónika 2017. december 12., 14:29

Európa legjobb új fesztiváljának címét nyerheti el az idén először megszervezett marosvásárhelyi VIBE – közölték a szervezők. Az Európai Fesztiváldíjakat januárban jelentik be Hollandiában.

A marosvásárhelyi VIBE Fesztivál közönségének a szavazatain és az Európai Fesztiváldíjak szakmai zsűrijének döntésén múlt, hogy az idén első ízben szervezett rendezvénysorozat Európa tíz legjobb új fesztiválja közé került – közölte a fesztivál sajtóirodája. A szűkített listán olyan fesztiválok szerepelnek még, mint a kolozsvári Untold tengerparti ikertestvére, a Neversea, vagy a portugáliai Waking Life és az ausztriai Shutdown.

Pályázatunk alapján két kategóriában jelöltek minket a szűkített listára, a legjobb kis és a legjobb új fesztivál kategóriában. Nagyon örülünk, hogy az egyikben – az új fesztivál kategóriában – ez összejött, és felkerültünk a szűkített listára"

– mondta Rés Konrád Gergely főszervező. A legjobb új európai fesztivál díjára több mint harminc rendezvény pályázott, ezek közül választottak ki tízet. A szakmai zsűri döntése hetvenöt százalékot számított a szelekcióban, a közönségszavazatok negyed részben.

Az Európai Fesztiváldíjak legjobb új fesztiváljának kategóriájában a VIBE-on kívül a következő fesztiválok maradtak versenyben a nagydíjra: Fire Is Gold, Labyrinth Open Croatia, Lollypop, Neversea, Sea Star Festival, Shutdown Festival, Tsunami Xixón, Wacken Winter Nights, Waking Life.

Az eredményeket január 17-én jelentik be a hollandiai Gröningenben.

A VIBE első kiadásán, július elején több mint 24 ezren vettek részt. A fesztiválozók négy nap alatt 50 koncertre, a VIBE Koli nyári egyetem előadásaira, vidámparkra és félszáznál is több nappali tevékenységre jutottak el. A Maros-part Erdély legbulisabb találkozóhelyévé vált a fesztivál idejére. Az esti rendezvények nemcsak a zenéről szóltak, hanem a VIBE-közösségről, az összetartozásról.

„A marosvásárhelyi fesztivál azért jött létre, hogy teret adjon a különböző zenei stílusok és így a különböző emberek, világok találkozásának, és mindezt olyan keretben tegye, ami nem csak a szórakozásról szól” – mondta el a Rés Konrád Gergely. A VIBE Koli nyári egyetem - ami egyébként megújult tematikával folytatódik, a második Vibe-on is fontos szerepet szánnak neki a szervezők - 45 előadását összesen mintegy 2900-an látogatták.

Bob Marley fia is fellép a bonchidai Electic Castle fesztiválon

Eközben bejelentette első fellépőit a július 18. és 22. közt tartandó bonchidai Electric Castle elekronikus zenei fesztivál. A hatodízben sorra kerülő zenei programsorozat szervezői közölték,

a 2018-as kiadás előadói közül az egyik legnevesebb fellépő Damian „Jr. Gong” Marley, a legendás reggaezenész, Bob Marley fia.

Damian Marley több olyan albumot adott ki, amelynek anyaga megújította a reggae zenei műfaját. A Kolozs megyei településen tartott, egyre népszerűbbé váló Electric Castle-en fellép még a London Grammar zenekar, Netsky, Valentino Khan, JP Cooper, a Wolf Alice, a The Horrors és a Northlane is. A eseményről bővebb információkat a fesztivál honlapján találhat a közönség.