Reneszánszát éli a nyomtatott könyv: száz kiadó termékeit várják a kolozsvári adventi vásárra

Kiss Judit 2017. december 12., 11:13

Egyre kelendőbbek Erdélyben is a nyomtatott könyvek, nem kell a Gutenberg-galaxis végét vizionálni – mondta el a Krónika megkeresésére Nagy Péter, az Idea Könyvtér vezetője annak kapcsán, hogy csütörtökön kezdődik a könyvesbolt által szervezett négynapos adventi vásár Kolozsváron.

Fotó: Facebook/Idea Könyvtér

Ötödik alkalommal szervez adventi könyvvásárt a kincses városban az Idea Könyvtér a Sapientia EMTE kolozsvári karával közösen.

A csütörtöktől vasárnapig tartó szemlén rengeteg friss kiadvány várja a könyvbarátokat, ezenkívül könyvbemutatókat is tartanak a Tordai út 4. szám alatt, a Sapientia EMTE épületében.

Az Idea könyvtér, amelynek célja egy tető alá hozni a kortárs erdélyi magyar kiadványokat, több mint 100, javarészt erdélyi kiadó termékeit vonultatja fel az adventi vásáron – mondta el a Krónikának a könyvtér vezetője, Nagy Péter.

Egyre többen igényelnek olvasnivalót
Biztató, hogy idén legalább 30 százalékkal több könyvcímet vonultat fel a vásár, mint a tavaly, ez annak is köszönhető, hogy ebben az évben jó volt az erdélyi magyar könyvtermés.

Kiadónknál, az Exitnél például kétszer annyi könyv látott napvilágot idén, mint a tavaly, de más erdélyi kiadók termésére is a növekedés jellemző. Bár két-három éve sokan jósolták a Gutenberg-galaxis végét, úgy tűnik, reneszánszát éli a nyomtatott könyv” – fogalmazott a könyvtér vezetője.

Kifejtette, pár éve Európában is vészharangot kongattak, hogy az elektronikus könyvek kiszorítják a nyomtatottakat a piacról, azonban úgy tűnik, ez nem igazolódott be: egy nagy-britanniai statisztika szerint

2016 volt az első év, amikor csökkent az elektronikus és növekedett a nyomtatott kiadványok száma. Az utóbbiak iránti érdeklődés élénkülése egész Európában, Erdélyben is érezhető – mondta Nagy Péter.

Arra is kitért, hogy az Idea Könyvtér forgalma 30 százalékkal növekedett idén, ebbe beleszámítanak a webáruházas értékesítések, valamint az is, hogy a bolt jelen volt és nagy érdeklődést keltett a különböző könyvvásárokon, rendezvényeken: a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron, a Kolozsvári Magyar Napokon, a nagyváradi Szent László Napokon, a nagybányai Főtér Fesztiválon.

„Reménykeltő, hogy egyre több könyvet igényelnek az erdélyi iskolák, közkönyvtárak, olvasók. Az Ideának nagyon változatos a kínálata, gyermekeknek szóló kiadványoktól ifjúsági irodalomig, szépirodalomig, tudományos, helytörténeti munkákig rengeteg mindent felvonultat.

Bizakodásra ad okot, hogy gyors ütemben fogynak a gyermekeknek, fiataloknak szóló könyvek, ami azt jelzi, hogy nemcsak az idősebb generáció olvas”

– fejtette ki Nagy Péter. Azt is elmondta, ennek jó bizonyítéka, hogy élénk érdeklődés mutatkozik az Idea kiadója, az Exit által megjelentetett Kalózlány. Végső kezdet című ifjúsági kalandregény iránt, amelynek szerzője Lupescu Kata kolozsvári diáklány. Öt-hat hónap alatt szinte teljesen elfogyott belőle az első ezer példány, amit nyomtattak, így újra kiadják.

„Az adventi könyvvásáron, ahol 5-6 kiadó saját standon kínálja a termékeit, megpróbáljuk összegyűjteni az erdélyi könyvtermést. Ez nemcsak a kiadók kínálatát jelenti, hanem azt is, hogy a különböző intézmények, egyetemek által megjelentetett kiadványok is megtalálhatók, sőt magánkiadásban napvilágot látott könyvek: ilyen például egy idős erdélyi borszakértő munkája, amely szintén kapható lesz a szemlén” – ecsetelte a könyvtér vezetője.

Könyvbemutatók a vásáron

A kiadók pultjainak kínálatát gazdagító könyvbemutatókat az egyetemi épület Hunyadi Mátyás (Aula Magna) Termében tartják az adventi vásár idején. Csütörtökön Gazda József A Golgota útján című könyvét ismerhetik meg az érdeklődők, a szerzővel Murádin János Kristóf történész, a Sapientia EMTE kolozsvári karának oktatója beszélget.

Molter Károlynak a Polis Könyvkiadónál napvilágot látott, Komor korunk derűje című kötetét Dávid Gyula irodalomtörténész, A Vitorla-ének. Fiatal költők antológiája című kötetet pedig Balázs Imre József költő, irodalomtörténész és Cseke Gábor költő mutatja be.

Pénteken a Kriterion Kiadónál megjelent Benedek Elek Arany mesekönyvet és a sorozatot H. Szabó Gyula, a Kriterion Kiadó igazgatója mutatja be, majd az Exit Kiadó könyvszemléjére kerül sor. A Nagy Olga: Egy újságírónő emlékei, T. Szabó Csaba: Erdélyi régészet, Laczkó Vass Róbert: Nyitott szemmel – világjáró beszélgetések című kötetekről a beszélgetést Benkő Levente történész, közíró moderálja. Vasárnap Sigmond Júliának az Exit kiadónál megjelent, Pistike-mesék című kötetét ismertetik.

Fotó: Facebook/Idea Könyvtér

Az Idea Könyvtér könyvesbolt idén is üzemeltet ingyenes gyerekmegőrzőt a vásáron. A Margo dadusközvetítő a könyvvásár idején mindennap 15–19 óra között várja a két és fél évnél idősebbeket fadísz- és hangszerkészítésre, zenélésre, kézműveskedésre, legózásra.

Az adventi könyvvásár ünnepélyes megnyitójára december 14-én, csütörtökön 11 órakor kerül sor a Sapientia EMTE kolozsvári karán. A vásár csütörtöktől vasárnapig 11 és 19 óra között ingyenesen látogatható.

Akik 50 lej feletti értékben vásárolnak könyvet, a vasárnap este 18 órakor sorra kerülő tombolán nyerhetik meg a húsz, egyenként 100 lejes könyvcsomag egyikét. További információk és a részleges program az Ideakönyvtér.ro honlapon olvasható.