Emlékülés a parlamentben I. Mihály volt uralkodó tiszteletére

Balogh Levente 2017. december 11., 16:36

Bár 70 évvel ezelőtt uralkodott, I. Mihály egykori király elvei nem vesznek a múlt ködébe, sőt aktuálisabbak, mint bármikor – jelentette ki aktuálpolitikai utalásoktól sem mentes beszédében Klaus Johannis államfő hétfőn a parlamentben.

Klaus Johannis Fotó: Presidency.ro

Johannis szerint az uralkodó 1944. augusztus 23-án azzal, hogy a Németországgal való szembefordulás mellett döntött, a szabadság és a demokrácia ügyét szolgálta, amikor szembe került a zsarnoksággal. Hozzátette,

a király tragikus sorsa egybeesik a román nemzet múlt századi sorsával, száműzetése során pedig a volt uralkodó az újjászületett és szabad Románia reményét testesítette meg.

Az ülésen felszólalt Mihály legidősebb lánya, Margit hercegnő is, aki a soron következő a trónöröklési sorrendben. Leszögezte: a továbbiakban is szolgálni kívánja Románia érdekeit, ugyanazon értékek és elvek mentén, amelyek mentén apja is tette, a korona pedig az alapvető állami intézményekkel karöltve mindent meg kíván tenni az ország EU-n és NATO-n belüli előrelépése érdekében.

Mihai Tudose miniszterelnök arról beszélt: a volt király a nemzeti értékek letéteményeseként és Románia valós érdekeinek védelmezőjeként marad meg a köztudatban.

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke is arra hívta fel a figyelmet, hogy az uralkodó örökre megmarad a nemzet emlékezetében, Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke pedig rámutatott: az exuralkodó 2011-es parlamenti beszéde, amelyben a törvényhozást alapvető fontosságú intézményének nevezte, és amelyben arról beszélt, hogy a szabadság és a demokrácia után a legfontosabb érték az identitás és a méltóság, politikai végrendeletnek tekinthető.