Egzotikus színkavalkád Kolozsváron: több mint 150 lepke kelhet ki a botanikus kertben

Bede Laura 2017. december 11., 14:35

Időszakos élő lepkekiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a kolozsvári botanikus kertben, a rovaremésztő növények számára frissen kialakított üvegházban.

Fotó: BBTE

Lepkék a levegőben címmel nyílt időszakos, egzotikus élő lepkekiállítás a hétvégén a kolozsvári botanikus kertben, a rovaremésztő növények számára frissen kialakított üvegházában. „Három családnak – fehérlepkék, tarkalepkék és pillangófélék – a képviselőit, összesen 17 fajt rendeltünk a kiállításra, és több mint 150 egyednek a kikelését várjuk.

Az összes lepke egzotikus, tehát Közép-Amerikában, Dél-Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában, Indonéziában őshonosak. Ott egész télen át repülnek, a tenyésztés folyamatos,

ezért a bábokat könnyedén el lehet juttatni melegházakba, ahol az optimális hőmérsékleten kikelnek” – mondta el a Krónika megkeresésére Macalik Kunigunda biológus, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének oktatója, a kiállítás egyik szervezője.

Hozzátette, főként olyan fajokat rendeltek, amelyek az utazást biztosító cég kínálatában egész éven át elérhetőek, mert ezek általában nem olyan érzékenyek, illetve nagyobb százalékban kikelnek. A felújított üvegházban még elég hűvös van, ezért a bábokat egy 24 fok hőmérsékletű kamrában helyezték el, de számukra a 28-30 fok lenne kedvező – az első lepke pénteken kelt ki a bábból. Mint a biológus kifejtette,

sokan nem tudják azt, hogy számos lepke szárnyának a mintázata teljesen eltérő, sőt a színük is különbözhet. Azért is tűnhet úgy, hogy több lepke repked, mint ahány faj van,

mert egyeseknél a nőstények és a hímek annyira eltérnek, hogy például az egyik tarkalepkefajnál fekete-narancssárga foltok vannak az egyiken, a másikon pedig fekete-fehér sáv látható.

„Az expóra rendelt rovarok egy része nektárevő, de van köztük elég sok olyan, amelyik gyümölcsöt (nagyon érett banánt, narancsot) eszik – ennek köszönhetően lehet őket melegházban tartani, mert egy-egy gyümölcsszeletre rászállva tudnak táplálkozni.

A három családnak vannak hazai képviselői is, de ezeket most nem állítottuk ki, csak egy kis rovargyűjteményt tettünk be a hazai lepkékkel”

– részletezte a szervező.

Macalik Kunigunda arról is beszámolt lapunknak, hogy a kiállítás lejártáig, december 20-ig a rovaremésztő növényeket csak egy üvegfalon keresztül lehet megtekinteni, mert most beleragadnának a lepkék. A melegház egyik érdekessége, hogy egy medencét helyeztek el a közepén, ahol a püspökfürdői tündérrózsa kap majd otthont, amely védett növényünk.

A biológus szerint a létesítményben elég szűk a hely, ezért maximum 25 személyt tudnak beengedni egyszerre. Annak érdekében, hogy ne hűljön ki a helyiség, úgy tervezik, hogy 15 percenként nyitják ki az ajtót, és csoportosan engedik be az érdeklődőket.

A kiállítás 10–16 óra között látogatható, de a szakember szerint általában a déli órákban aktívabbak a lepkék.