Uniós pénzből újul meg 17 belső- és észak-erdélyi templom és kastély

Pap Melinda 2017. december 09., 18:57

Belső- és Észak-Erdély 17 jelentős műemlék épülete újul meg a következő években a Regionális Operatív Program keretében. Többek között a kolozsvári Szent Mihály-templom, a szatmárnémeti székesegyház, a besztercei evangélikus templom és több kastély részesül vissza nem térítendő uniós támogatásban.&

A kolozsvári Szent Mihály-templom Fotó: Biró István

Tizenhét belső- és észak-erdélyi műemlék épület újul meg a következő években a Regionális Operatív Program (POR) keretében – közölte az Északnyugati Fejlesztési Ügynökség.

Önkormányzati vagy alapítványi tulajdonba került magyar nemesi kastélyokon kívűl műemlék templomokat is korszerűsítenek, restaurálnak.

Európai uniós vissza nem térítendő támogatásból újul meg például a kolozsvári Szent Mihály-templom: a kincses városi Főtér ékességének helyreállítása közel 22 millió lejből valósul meg, ebből 18 millió lej az EU-s finanszírozás, derül ki az ügynökség honlapján ismertetett adatokból.

A templom felújítására már október elején aláírták a támogatási szerződést, Kovács Sándor plébános-esperes akkor arról számolt be, a felmérések szerint a római katolikus templomban nagyarányú rehabilitációs munkálatokra is szükség lesz, úgy tűnik ugyanis, hogy megcsúsztak az oszlopok, továbbá a gótikus épület tetőzete és mennyezete is javításra szorul. A munkálatok elvégzésére a szerződés aláírásától számítva két év áll a kivitelező rendelkezésére.

{K4}

Templomfelújítás Bánffyhunyadtól Désig

A Szent Mihály-templom nem az egyetlen kolozsvári műemlék, mely finanszírozást nyert, a Főtér másik fontos épülete, a Kossuth Lajos (Bulevardul 21 Decembrie) és a Híd (Regele Ferdinand) utca sarkán található, püspöki székhelyként szolgáló evangélikus-lutheránus templom szintén a Regionális Operatív Program keretében kap új külsőt. A 6,4 millió lejes beruházáshoz 5,1 millió lejt folyósít az Unió.

Ezenkívül további Kolozs megyei templomokat is uniós pénzből korszerűsítenek,

a regionális fejlesztési program keretében újul meg Ótorda református temploma, amelyre több mint 8,2 millió lejt biztosít az EU. Ennél is nagyobb összegből újítják fel Bánffyhunyad ékességét, a kisváros központjában álló református templomot. A kalotaszegi templomok jellegzetes jegyeit viselő fiatornyos istenháza helyreállítására 10,5 millió lejes támogatást ítéltek meg.

A dési református templom szintén szerepel a támogatásra érdemesnek tartott műemlékek listáján, 11,7 millió lejes vissza nem térítendő támogatást kap. Szamosújváron a ferences templom és kolostor részesül uniós finanszírozásban, az értékes épületegyüttes korszerűsítésére mintegy 19,5 millió lejt folyósít az Unió, a nagyszabású beruházás elvégzésére a finanszírozási szerződés aláírásától számítva 55 hónap áll a pályázó római katolikus parókia rendelkezésére.

Megújul a szatmárnémeti székesegyház

Szatmár megyében is új külsőt nyer a program keretében több templom:

a római katolikus püspöki székhely, a szatmárnémeti székesegyház is megújul.

A közel 13 millió lejes beruházás keretében – melyből több mint 12,7 milliót az Unió biztosít – teljesen korszerűsítik az impozáns épületet, megerősítik a struktúráját, restaurálják a homlokzatát, díszítőelemeit. Közművesítését is modernizálják, illetve a körülötte lévő teret is rendezik, számolt be korábban a püspökség, amely azt reméli, hogy már tavasszal hozzáláthatnak a munkálatokhoz.

A szatmárnémeti székesegyház Fotó: www.szatmariszekes.ro

A két évig tartó felújítás szakaszait úgy ütemeznék, hogy a székesegyház folyamatosan látogatható legyen, a munkálatok ne zavarják az ott zajló egyházi tevékenységet. A projekt célja, hogy a restaurálást követően mintegy tíz százalékkal több látogató keresse fel évente a város régi főterét uraló székesegyházat, és a település bekerüljön a turisztikai körforgásba.

Uniós pénzből újul meg a határ menti térség másik jelentős műemléke, Ákos község református temploma, Szatmár megye egyik legrégebbi épülete is,

ott a beruházás révén 50 százalékkal növelnék a turisták számát. Az impozáns román kori műemléknek – melynek évek óta tart a restaurálása – 2,2 millió lej vissza nem térítendő uniós támogatást ítéltek meg.

Folytatják a munkát Besztercén

Évek óta tart a helyreállítása a besztercei evangélikus templomnak, restaurálása most 15 millió lejes beruházás keretében folytatódik, az összegből 12,6 millió lej a vissza nem térítendő támogatás.

A Beszterce ékességének számító szász evangélikus templom – mely Erdély második legmagasabb kőtornya – restaurálásához 83 hónap áll a szakemberek rendelkezésére.

A beruházás nyomán azt remélik, hogy 2020-ra évente 20 ezer látogató keresi fel a turisták körében jelenleg is népszerű építményt.

A Beszterce jelképének is számító evangélikus templom egyébként 2008-ban került a hatóságok látószögébe, amikor a már felújítás alatt álló, felállványozott épület egy része leégett. Az állványzatról a toronyra és a templomhajó tetőzetére átterjedt lángokban leégett a toronysisak, elolvadtak a harangok, és a templomhajó tetőzetének nagy része is a tűz martalékává vált.

A következő években zajló felújítási munkálatok során a 14. századi templom új harangokat és óraszerkezetet kapott, a torony megsemmisült belső falépcsőzete helyére liftet szereltek, így a turisták feljuthatnak a 76 méter magas toronyba, ahonnan nem csak az egykori szász várost, de a környező hegyeket is belátni.

A besztercei szász evangélikus templom Fotó: Cristis.ro

Megmenekülnek a kastélyok

A besztercei evangélikus templomon kívül az észak-erdélyi megye másik jelentős műemléke, a paszmosi Teleki-kastély is megmenekül, a 21 millió lejes európai uniós finanszírozásra már aláírta a szerződést a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat.

{K5}

Belső- és Észak-Erdély magyar nemesi kastélyai közül – mint arról beszámoltunk – Máramaros megyéből

a koltói Teleki-kastély részesül uniós finanszírozásban: a 6,8 millió lejes támogatásból kívül-belül megújul a 18. századi, Mária Terézia idején épült barokk épület, illetve a benne működő Petőfi-múzeumot, emlékhelyet is bővítik.

{K1}

Kolozs megyéből két jelentős nemesi műemléknek jut támogatás. Mint megírtuk, a gyalui Vass–Bánffy-kastély felújítására pályázó Traditio Transylvanica Alapítvány 20 millió lej vissza nem térítendő támogatásból korszerűsítheti és kapcsolhatja be a turisztikai körfogásba Erdély egyik legnagyobb várkastélyát.

{K2}

A válaszúti Bánffy-kastély korszerűsítésére a Kolozs megyei önkormányzat nyert 21 millió lejes finanszírozást. Az Erdély-szerte egyedi, épségben megőrzött neoreneszánsz berendezéssel rendelkező műemlék épületben turisták által is látogatható kulturális központot alakítanak ki.

{K3}