Eladó az eladósodott Clujana cipőgyár

Kiss Előd-Gergely 2017. december 07., 11:51

Eladásra kínálja a Clujana cipőgyár (az egykori Dermata bőrgyár utódja) részvényeit az Országos Adóhatóság a vállalat által felhalmozott adósság megtérítése érdekében – az üzem és a tulajdonos megyei tanács szerint más módon is rendezhető a helyzet.

Fotó: Clujana

Florin Gliga, a Clujana igazgatója a Ziua de Cluj portálnak úgy nyilatkozott: az ANAF és a pénzügyminisztérium a zömében 2014 előtt keletkezett adósságot próbálja behajtani. Mint részletezte, az elmúlt két évben, bár sikerült egyensúlyt teremteniük a gyár gazdálkodásában, 2017-ben a megnövekedő munkaerőköltségek és az ANAF-nak fizetendő részletek növekedése is nehéz helyzetbe hozta őket anyagilag.

A gyárigazgató leszögezte: minden törvényes eszközt bevetnek azért, hogy megtartsák a Clujana részvényeit.

„Nem tartjuk normálisnak, hogy 30 millió lej értékben adjunk el részvényeket, amikor a tartozás mértéke csak harmada ennek az összegnek” – magyarázta. A gyárnak az állammal szemben felhalmozott adóssága ugyanis jelenleg mintegy 13 millió lejre rúg.

A Clujana 2015-ben még 3,2 millió lej veszteséget termelt, 2016-ban ugyanakkor 213 ezer lej nyereséggel zárt. A vállalat mintegy 300 munkavállalót foglalkoztat.

Alin Tișe, a Kolozs megyei közgyűlés elnöke a gyárigazgatóhoz hasonlóan úgy véli, olyan megoldást kell keresni, hogy a vállalat ki tudja fizetni a tartozásait, és tovább tudjon üzemelni. Az elöljáró azt tervezi, hogy a cipőgyárat a Tetarom ipari parkba költöztetik, és ott újraszervezik a termelést.

A tervek szerint a gyár jelenlegi épületét birtokba venné a Kolozs megyei önkormányzat, úgy, hogy ezáltal az üzem ki tudja fizetni az adósságait.

A Clujana ugyanis jelenleg egy 10 ezer négyzetméteres telken fekszik, ezt pedig könnyedén értékesíteni lehet az utóbbi időben megélénkült kolozsvári ingatlanpiacon. A Profit.ro gazdasági portál szerint 27,8 millió lejt is megér az ingatlan.