Kolozsvári kikötő: nincs recept az irodalmi sikerre

Kiss Előd-Gergely 2017. december 05., 16:54

Miként érvényesülhetnek a fiatal írók, mennyire népszerűek hazájukban, befolyásolhatja-e az irodalom az emberek életét – többek közt erre kereste a választ kedden a Kolozsvári kikötő című rendezvény ausztriai és szlovákiai meghívottja.

Michal Tallo, Johanna Wieser és Balázs Imre József Fotó: Kiss Előd-Gergely

Nincs recept arra, hogyan válik sikeressé egy fiatal író, meglehetősen nagy a verseny, és persze nem egyszerű kitűnni – értett egyet Johanna Wieser osztrák és Michal Tallo szlovák költő a Kolozsvári kikötő 3.0 című irodalmi konferencia keddi beszélgetésén. A háromnapos, szerdán záruló rendezvénysorozaton hét ország 18 fiatal írója olvasott és olvas fel műveiből, a társrendezvények résztvevőivel együtt közel félszáz író, költő, műfordító vesz részt kilenc helyszínen a harmadik alkalommal megszervezett eseményen.

{K1}

A Helikon irodalmi folyóirat angol nyelven zajló keddi rendezvényének a Sapientia EMTE Tordai úti épülete adott otthont, Johanna Wieserrel és Michal Tallóval Balázs Imre József költő, irodalomtörténész beszélgetett. Johanna Wieser elmondta, Ausztriában a fiatal írók számára a verseny az érvényesülés legnagyobb akadálya, magas a színvonal, ugyanakkor nehéz a szövegeket publikálni.

Magas szinten kell írni ahhoz, hogy odafigyeljenek az emberre”

– magyarázta, hozzátéve, nem tudja, hogy mi az áttöréshez, sikerhez vezető leghatékonyabb út, ugyanakkor az írásból meggazdagodni aligha lehet, legfeljebb irodalmi elismerésre pályázhatnak a fiatal szerzők. Wieser szerint nem könnyebb Bécsben érvényesülni, mint Salzburgban, ahol nagyon jól működik az irodalmi műhely.

Michal Tallo viccesebbre vette a figurát a beszélgetésen: mint mondta, a sikerhez vezető legjobb módszer, hogy egyszerűen csak jónak kell lenni. A szlovák költő egy kiadónál is dolgozik, elmondása szerint alig olvassák a fiatal szerzők műveit, akik korábban nem publikáltak. A 26 év alatti költők számára irodalmi versenyt szerveznek Szlovákiában, a győztesek publikálhatják első köteteiket.

Tallo arról is beszélt, hogy számos irodalmi folyóirat megszűnt, csak két színvonalas, jól működő irodalmi lapot adnak ki Szlovákiában. Johanna Wieser azt is elmondta, munkája része, hogy szövegeket gondoz, rengeteg kézirat érkezik az ausztriai irodalmi pályázatokra, ezért úgy látja, a preszelekció valószínűleg jó megoldás, mert minőségi szűrőnek lennie kell.

Michal Tallo Balázs Imre József kérdésére elmondta,

szkeptikus a tekintetben, hogy az irodalom meg tudja-e változtatni az emberek mentalitását, sőt a tekintetben is, hogy az irodalom, a művészet érdemben befolyásolhatja-e az embereket.

Az Ausztriából, Magyarországról, a Moldovai Köztársaságból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Ukrajnából érkezett fiatal alkotók felolvasásaihoz kapcsolódva könyvbemutatók, beszélgetések, és egy műfordítói konferencia is zajlik a Kikötő programjaival párhuzamosan.

A rendezvényt az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a bukaresti Balassi Intézet, a Helikon irodalmi folyóirat és a Szépirodalmi Figyelő szervezte. A rendezvény támogatója az NKA, a BGA, a kolozsvári önkormányzat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Communitas Alapítvány és a Kolozs Megyei Tanács.