Önerőből segítik a rászorulókat – még mindig nem tudni, mikor érkeznek meg az EU-s élelmiszercsomagok

Kiss Előd-Gergely , Kőrössy Andrea , Barabás Hajnal 2017. december 05., 15:41

A kolozsvári városháza saját élelmiszersegély-programot indított az EU-s projekt kiegészítéseként. A kezdeményezésre azért is lehet nagy szükség, mert a „hagyományokhoz” híven az uniós csomagok idén is alaposan megkésnek.

Fotó: Pál Árpád

Az európai uniós élelmiszersegély-program kiegészítéseként saját támogatási akciót indított a kolozsvári városháza elsősorban abból a meggondolásból, hogy az EU-s kritériumoknak nem mindenki felelt meg a ténylegesen rászorulók közül.

Az 1,3 millió lejes keretből összeállított karácsonyi csomagokat hétfőtől kezdték osztani a polgármesteri hivatal lakónegyedi irodáiban és az önkormányzati hatáskörben levő nyugdíjasklubokban.

A rászorulók hosszú sorokban várakoztak az ingyenes pakkokra, amelyeket egészen december 31-éig lehet átvenni. A projekt szerint az élelmiszercsomagokat évente kétszer, húsvétkor és karácsonykor osztják szét a városháza nyilvántartásában szereplő mintegy 20 ezer rászorulónak, akik között idősek, munkanélküliek és súlyos fogyatékkal élők is vannak. Egy élelmiszercsomagban két liter étolaj, két kilogramm rizs, ugyanennyi cukor, egy kiló finomliszt, egy kiló puliszkaliszt és kétszer fél kiló száraztészta található.

Egy 74 éves kolozsvári asszony, aki a Hóstát (Mărăşti) lakónegyedi nyugdíjasklub előtt várakozott, a Mediafax hírügynökségnek elmondta: a támogatás nagy segítséget jelent, hiszen havi 825 lejes nyugdíjból kénytelen szűkösen megélni. „Spórolunk egy kicsit, legalább ezért nem kell pénzt kiadnunk. Karácsonykor pont jó lesz a rizs a töltött káposztához. Hátha legközelebb egy kis húst is raknak a csomagba” – fogalmazott. Egy másik idős hölgy, aki 700 lejes nyugdíjból tengődik, azt nyilatkozta: számított a karácsony előtt kapott élelmiszercsomagra, gyakorlatilag erre alapozza az ünnepi ebédet.

Az európai uniós program keretében eközben idén már kétféle csomagot adnak a rászorulóknak, csakhogy egyelőre – alig néhány héttel az év vége előtt – a legtöbb megyében nem tudni, hogy erre mikor kerül sor.

Az EU-s támogatással egyébként rendszeresen gondok adódnak, a csomagok évről évre késnek, ráadásul a program lebonyolításáért felelős hatóságok, intézmények rendre nem tudnak választ adni a kérdésre, hogy miért nem sikerült még hatékonnyá tenni az évek óta futó projektet. A hivatalok általában egymásra hárítják a felelősséget, esetleg a bonyolult és elhúzódó közbeszerzési eljárást okolják.

A Hargita megyei prefektúra tájékoztatása szerint ebben az évben a már megszokott, alapélelmiszerekből álló csomagok mellett tisztálkodási szereket tartalmazó dobozokat is szétosztanak a rászorulók között. A kormányhivatal nem tudja, hogy mikor érkezik meg a szállítmány, ezzel kapcsolatban mindössze annyit közöltek: a Bukarestből kért adatok és statisztikák alapján arra következtetnek, hogy az országos közbeszerzési eljárás és a szerződéskötés a vége felé járhat.

Adrian Pănescu szóvivő elmondta: az összesítés szerint a megyében mintegy 25 ezer személy részesülhet a támogatásban, azok, akik szociális segélyezettek, családi pótlékban részesülők vagy krízishelyzetben lévő családok. Az érintettek az alapélelmiszerek mellett várhatóan szappant, hajsampont, mosószert, fogkefét, valamint fogkrémet is kapnak.

Hasonló a helyzet Nagyváradon is, ahol sem a prefektúra, sem a program lebonyolításával megbízott, a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó, szociális ügyekkel foglalkozó hivatal (ASCO) nem tudja, mikor érkeznek meg a csomagok.

Arina Moş, az ASCO igazgatója a Bihon.ro helyi portálnak azt nyilatkozta: várakoznak, hogy a prefektúra közölje velük a tudnivalókat, de úgy tűnik, ők sem értesültek semmiről, holott „közvetlen kapcsolatban állnak a kormánnyal”. Egyelőre azt sem tudni, kik jogosultak az élelmiszercsomagra, Arina Moş szerint ugyanis a kritériumok évről évre változnak.

Az ügyben a politikai csatározás sem maradt el: Gavrilă Ghilea nemzeti liberális (PNL) képviselő, Bihar megye volt prefektusa arra használta fel az alkalmat, hogy a szociáldemokrata (PSD) többségű kormányt bírálja, szerinte ugyanis az EU-s csomagok késése újfent bizonyítja a kabinet hozzá nem értését. Tavaly egyébként országos szinten 3,28 millió személy volt jogosult az uniós támogatásra.