Elhunyt Mihály király, Románia volt uralkodója

Krónika 2017. december 05., 13:43

Elhunyt I. Mihály román exkirály, a 96 éves volt uralkodót kedden svájci rezidenciáján érte a halál – tájékoztatott a királyi ház.

A királyi ház november 8-án közölte, hogy Mihály egészségügyi állapota súlyosbodott, „szenved”, ezért Margit hercegnő – aki a következő a trónöröklési sorrendben Mihály után – és férje, Radu herceg is visszatért Svájcba.

November 7-én József délkelet-európai metropolita gyóntatta és áldoztatta meg a volt uralkodót. Mihály király október 25-én ünnepelte 96. születésnapját. A volt román király daganatos betegségben és leukémiában szenvedett, Svájcban kezelték. Ő az utolsó olyan személyiség, aki a második világháború idején államfő volt.

Szerdán közli Mihály király temetésének időpontját Margit koronahercegnő – tájékoztatott a román királyi ház. A volt uralkodó december 5-én, kedden 13 órakor hunyt el svájci rezidenciáján. Halála pillanatáig Mária hercegnő volt vele. 

A király koporsóját előbb a Peles-kastélyban, majd Bukarestben, a királyi palotában ravatalozzák fel – számolt be az Agerpres. A temetési szertartásra a pátriárkátus székesegyházában kerül sor, majd a királyi székesegyházban, Curtea de Argeşen helyezik örök nyugalomra Mihály királyt. 

Szerdától részvétnyilvánító könyveket nyitnak a Peles-kastélyban, a bukaresti Victoriei sugárúton álló királyi palotában, valamint az Erzsébet-palotában. Ezekbe negyven napon át lehet majd írni. A részvétnyilvánításokat interneten is el lehet küldeni, a http://www.familiaregala.ro/mesaje/ címre.

A volt király tavaly márciusban súlyos betegségére hivatkozva közölte, hogy „visszavonul a közélettől”, és lányát, Margit „trónörökös hercegnőt” bízta meg, hogy a „korona őreként” képviselje a román királyi családot. Utoljára 2014 novemberében, 93. születésnapján mutatkozott a nyilvánosság előtt – emlékeztetett az MTI.

Bár Mihály korábban sem volt aktív szereplője a román közéletnek, nagy tiszteletnek örvendett az országban, és személyes tekintélye is hozzájárult ahhoz, hogy a királyság eszméje az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé vált Romániában.

Mihály 1921-ben született Szinaján; II. Károly román király és Ilona görög és dán királyi hercegnő fia, I. Ferdinánd román király unokája volt. Hivatalosan már hatévesen uralkodóvá vált, miután nagyapja, I. Ferdinánd meghalt, apja, Károly herceg pedig lemondott a román trónról, és elhagyta az országot. Károly 1930-ban visszatért az országba és felváltotta Mihályt a trónon.

Utóbbi 18 évesen, 1940-ben lett ismét Románia királya, miután Ion Antonescu puccsot hajtott végre, az új kormány pedig Mihályt tette meg királlyá korlátozott hatalommal. 1944 augusztusában Mihály visszavette a hatalmat, Antonescut átadta a kommunistáknak, majd bejelentette, hogy az ország a szövetségesek oldalára állt át, fegyverszünetet köt velük, és hivatalosan is hadba léptek Németország ellen.

A világháború után, a kommunista uralom alatt azonban a király kezében valódi hatalom megint csak nem összpontosult, ezért Mihály megpróbálta ellehetetleníteni őket – olvasható a Wikipédián. 1947. december 30-án a román kommunisták felszólították a trón elhagyására, és kihirdették a királyság megszűnését és a népköztársaság létrejöttét. Néhány nap múlva le is mondott, és 1948. január 3-án a királyi család számos tagjával együtt kiutasították az országból. Még abban az évben megfosztották állampolgárságától is.

1992-ben, húsvétkor, csaknem három évvel a kommunisták bukását követően az akkori kormány engedélyezte visszatértét az országba. Bukarestben körülbelül egymilliós tömeg gyűlt össze a fogadására. A hatalmas szimpátia, amely a királyt övezte, megrémítette Ion Iliescu államfőt és a szocialista kormányt, ezért rendeletben tiltották meg neki, hogy az elkövetkező években újra az ország földjére lépjen. 1997-ben, a szocialisták bukását követően, az új kormány, Emil Constantinescu vezetésével visszaadta Mihálynak a román állampolgárságot és engedélyezték beutazását az országba.

Johannis: Mihály király halála nagy veszteség Románia és a román nép számára

Részvétét fejezte ki kedden Klaus Johannis államfő a királyi ház tagjainak Mihály király halála miatt. Az elnök keddi nyilatkozatában hangsúlyozta, Mihály király Románia legnagyobb személyiségei közé tartozott. „Halála nagy veszteség Románia és a román nép számára. Részvétemet fejezem ki a királyi ház minden tagjának. A román állam méltóképpen megszervez majd minden ceremóniát, és minden bizonnyal gyásznapok is lesznek” – mondta Johannis az európai uniós tagországok bukaresti nagyköveteivel folytatott találkozót követően, amelyen egyperces néma csenddel adóztak a 96 éves korában elhunyt király emléke előtt.