Felújításra várva költözik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum

Bíró Blanka 2017. december 05., 12:53

A Kovászna megyei önkormányzat átadja a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumnak az egykori belvárosi fogászati klinika épületét, hogy az intézmény épületének felújítása idején legyen hol elraktározni a gyűjteményt.

Fotó: Székely Nemzeti Múzeum

A Székely Nemzeti Múzeum felújításáról szóló uniós projekt finanszírozási szerződését idén írta alá a megyei önkormányzat, a 21,8 millió lejes beruházás a Regionális Operatív Program (POR) keretében valósul meg.

A projekt során tatarozzák a Kós Károly tervezte megyeszékhelyi főépületet, a múzeum parkjában tájépítészeti munkálatokat végeznek, az adminisztratív épületben pedig gyerekpavilont alakítanak ki.

Vargha Mihály, a múzeum igazgatója lapunknak elmondta, jövő év nyarára szeretnék teljesen kiüríteni az épületegyüttest és a hozzá tartozó a kertet, hogy lehessen elkezdeni a munkálatokat. „A közbeszerzés elhúzódhat, de nem szeretnénk, ha rajtunk múlna a munkálatok elkezdése” – jegyezte meg az igazgató.

A költözést gyakorlatilag már egy hónapja elkezdték, a saját raktáraikba „menekítik” a műtárgyakat, de elsősorban lomtalanítanak,

elhordják a felhalmozott ócskavasat, és azokat a felszereléseket, amelyeket már évtizedek óta nem használnak, az erkölcsi kopás miatt leíródtak. A megyei önkormányzat által felajánlott ingatlant rendbe teszik, bepolcozzák, megszervezik az őrzését, és jövő év elején kezdik a kiállított tárgyak elszállítását. Mint kiderült,

egy másik belvárosi ingatlanra is szükség lesz, ahol irodákat rendezhetnek be, és egy legalább 50 négyzetméteres kiállítótérre, ahol stúdiótárlatokat tudnak berendezni, hogy ne szűnjön meg teljesen a tevékenység,

tartsák maguk mellett a törzsközönséget, minderre a városi önkormányzat ígért megoldást – részletezte az igazgató. Hangsúlyozta, a felújítás ideje alatt a szakembereik leltároznak, terepeznek, ismeretterjesztő előadásokat tartanak. Amire a munkálatokat befejezik, Székelyföld legkorszerűbb múzeuma lesz a sepsiszentgyörgyi.

Felújítják a főépületet, a két egykori múzeumőri lakást, átalakítják a kertet, a látogatói útvonalat, egy helyre csoportosítják a kutatói laboratóriumokat és a restauráló műhelyeket, a jelenlegi adminisztratív épületben múzeumpedagógiai foglakozásokra alkalmas teret alakítanak ki.