„Hajlandóak vagyunk békében élni” – figyelemfelkeltő futás december elsején

Kiss Judit 2017. december 03., 14:33

A románok és magyarok közti béke elősegítésének szándékával futott Nagyenyedről Gyulafehérvárra Polgár Levente Ioan ultramaratonista december elsején, a román nemzeti ünnepen.
 

Polgár Levente Ioan (sárga trikóban) szerint végre a jövőnket kellene szem előtt tartani

„Arra szerettem volna felhívni a románok figyelmét, hogy mi, magyarok hajlandóak vagyunk békében élni velük, ugyanakkor azt szeretnénk, ha ők sem tekintenének bennünket ellenségnek. Ezért szaladtam le a 33 kilométeres távot” – mondta el a Krónika kérdésére Polgár Levente Ioan, aki december elsején, a román nemzeti ünnepen Gyulefehérvárig szaladt szülővárosából, Nagyenyedről.

A magyar családból származó, fogyatékkal élő, 36 éves ultramaratonista úgy fogalmazott, azért vállalkozott a korábbi években és idén is a békítő jellegű futásra, hogy felhívja a figyelmet:

ha a magyarok és románok nem próbálják meg tiszteletben tartani egymás nemzeti ünnepét, akkor gyerekeink és unokáink sem lesznek képesek békében élni egymás mellett.

„Kaptam kedvezőtlen visszajelzéseket is, mert vállalkoztam erre a futásra, sok magyar helytelenítette, holott mindkét nyelven hangsúlyoztam, hogy a békítés a célom. Jó lenne végre igazán józan gondolatokkal és jó szándékkal viszonyulni egymáshoz, és nem arra összpontosítani, hogy mi történt száz évvel ezelőtt, hanem végre a jövőnket tartani szem előtt. Egyre többen elfáradunk már ennyi gyűlöletben, ami körbevesz bennünket. Pedig ha a magyarok és románok összeütközésbe kerülnek egymással Erdélyben, annak nem lesz jó vége” – fejtette ki Polgár Levente Ioan.

Hozzátette, békítő szándékú akciójához a dévai, Bukarestben élő Valeriu Victor Szilvassy, valamint a lugosi Hodi Stefan is csatlakozott. Polgár Levente Ioan 2015-ben még egyedül tette meg a távot, tavaly a nagyenyedi börtön egyik alkalmazottjával szaladt. Pénteken reggel a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium előtti parkolóból indult, a közösségi oldalon arra kérte a csatlakozókat, hogy hozzanak magukkal egy-egy román zászlót. Mint lapunknak kifejtette, a távnak csak egy részét futotta román zászlóval.

A gesztusom révén a béke, az etnikumok közötti egység és a békés együttélés üzenetét szeretném közvetíteni. Nem érdekel a gyűlölködés. Én két etnikumot hordozok magamban.

Itt, Erdélyben nem gond számunkra, hogy egyikünk román, a másikunk magyar. (...) Itt jól élünk együtt” – idézte az Agerpres korábban a nagyenyedi hosszútávfutót.

Polgár Levente Ioan hatéves korában egy vonatbalesetben elvesztette a jobb karját. Jelenleg ahhoz keres támogatókat, hogy részt vegyen az egyik legnehezebb hosszútávfutó-versenyen, a 6633 Arctic Ultrán. Ő az egyedüli fogyatékkal élő sportoló, akinek a jelentkezését a szervezők elvben elfogadták, de csak akkor indulhat el a sarkköri ultramaratonon, ha kifizeti a rézvételi díjat. December elsején az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kimondó gyulafehérvári román nagygyűlés 99. évfordulóját ünneplik, 1990 óta december elseje Románia nemzeti ünnepe.