Kormánykitüntetést kapott a szélsőséges Maros megyei ügyvéd

Szucher Ervin 2017. december 02., 15:52

Maros megye legmagasabb szintű kitüntetésében részesítette Lucian Goga prefektus Ioan Sabău-Pop Marosvásárhelyen élő volt törvénybírót, jelenlegi ügyvédet. 

Az idei díjazottak Fotó: Prefecturams.ro

A prefektus december elseje alkalmából a Felfalusi Fibulát adományozta a Vatra Româneacă szélsőséges szervezet alapítójának, a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Fóruma jelenlegi elnökének.

Sabău-Pop a magyarellenesség egyik zászlóvivője, aki sértő és ferdítő nyilatkozatain túl számos perben nyújtott jogi támaszt a kisebbségek ellen fellépő szervezeteknek vagy magánszemélyeknek.

Egyike azoknak, akik a legvehemensebben léptek fel a törvényes ingatlanvisszaszolgáltatások, a jussukat visszakövetelő magyar nemesek, a római katolikus iskola működése, a Kossuth Lajos utcanév vagy az anyanyelvhasználat ellen. Legutóbb azzal hívta fel magára a közvélemény figyelmét, hogy

az általa vezetett szervezet nevében arra szólította fel Marosvásárhely önkormányzatát, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a kétnyelvű utcanévtáblákról szóló határozatait.

Egyébként Lucian Gogát és Ioan Sabău-Pop-ot több közös szál köti össze. A múlt héten együtt méltatták a szintén magyarellenes feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă blogger Marosvásárhelyen is bemutatott könyvét.

Ioan Sabău Pop Fotó: Prefecturams.ro

Románia nemzeti ünnepe alkalmából négy Maros megyei személyiség részesült a magas rangú elismerésben. Míg román részről a kitüntettek között akadémikusok, művészek, orvosok, írók, közéleti személyiségek találhatók, a prefektus, akárcsak az elmúlt években, a magyar közösség részéről mindössze egy sportolót talált a díjra érdemesnek. Bölöni László, a román labdarúgó-válogatott 108-szoros tagja, valamint Trandafir Norbert úszó, háromszoros olimpiai résztvevő után az idén Szőcs Bernadett Európa-bajnok asztaliteniszezőt részesítette elismerésben.