Törvénnyel köteleznék a sztrádaépítést

Kőrössy Andrea 2017. november 30., 17:35

Törvénnyel kötelezné a Marosvásárhelyt Iaşi-sal összekötő autópálya megépítésére a parlament a kormányt, amely azonban az elmúlt tíz évben a szakasznak még a megvalósíthatósági tanulmányait sem tudta elkészíteni, sőt a kivitelezés határidejét nemrég 2030-ra tolta ki.

Képünk illusztráció Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

A szenátus hallgatólagosan elfogadott egy jogszabálytervezetet, amely alapján a kabinetnek alig négy év alatt kellene kiviteleznie a mintegy 300 kilométeres sztrádát, amelynek becsült költsége 9 milliárd euró – írja a Profit.ro hírportál. Az ügyben a képviselőház a döntéshozó kamara.

A Marosvásárhely és Iaşi, illetve Ungheni közötti szakaszt már el is keresztelték, a tervezet szerint az Egyesülés autópályája nevet kapná.

A beruházást a közlekedésügyi minisztérium saját költségvetéséből és a 2014–2020-as uniós ciklusban lehívott alapokból finanszíroznák.

A Mihai Tudose miniszterelnök vezette kormány értelemszerűen nem támogatja a tervezetet, amelyet alkotmányellenesnek tartanak. A kabinet arra hívja fel a figyelmet, hogy a taláros testület egy döntése értelmében a parlament nem gyakorolhatja törvényalkotási hatáskörét olyan területeken, amelyeket a jogszabályoknál magasabb rangú dokumentumokkal, például kormányhatározattal szabályoznak. A kormány arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezet figyelmen kívül hagyja a beruházásokra és közbeszerzésekre vonatkozó előírásokat, amelyek alapján pontosan be kell tartani a procedúrákat és a határidőket.

A közlekedésügyi tárca már egy évtizede próbálkozik a kivitelezés elindításával: 2007-ben elkészítették a megvalósíthatósági előtanulmányt, amely alapján 2010-ben nekiláttak kidolgozni a három nagyobb szakasz – Marosvásárhely–Gyergyóditró, Gyergyóditró–Târgu Neamţ, Târgu Neamţ–Iaşi–Ungheni – megvalósíthatósági tanulmányát. A pénzügyminisztérium azonban 2012-ben az óriási kivitelezési költségekre hivatkozva elutasította a projektek engedélyezését.

A projekt összértékét már akkor is 8,9 milliárd euróra becsülték.

Az autópálya megépítése később a kormány tervezett infrastrukturális beruházásait összesítő mestertervbe került be: eszerint a Târgu Neamţ és Ungheni közötti szakaszt 2017 és 2020 között építenék meg, a Marosvásárhely és Târgu Neamţ közötti rész kivitelezésére pedig 2021 és 2030 között kerülne sor. Ennek nyomán a 2014–2020-as EU-s költségvetési ciklusban csak előbbire lehet támogatást lehívni.