Sikert aratott a kalotaszegi táncattitűd a Fölszállott a pávában

Bede Laura 2017. november 30., 20:29

Továbbjutott a Fölszállott a páva 5. évadának középdöntőjébe a Kalotaszeg Legénytársulat. A múlt pénteki produkció sikeréről, a felkészülésről és a következő fellépésről Bethlendi András, a csoport egyik tagja számolt be a Krónikának.

Bethlendi András (jobbról a második) és társai györgyfalvi legényessel készülnek a decemberi középdöntőre Fotó: MTVA

– A Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorban úgy ismerhette meg a közönség a Kalotaszeg Legénytársulat „receptjét”, hogy szükséges hozzá egy-egy orvos, mérnök, jogász, tanár és diák. Hogyan jött létre a kizárólag kalotaszegi tagokból álló csoport?

– A Kalotaszeg Néptáncegyüttes tagjai közül öten – Varga Zoltán-László, Vincze-Pistuka Roland, Okos-Rigó Andor, Mezei László és én – alapítottuk meg a legénytársulatot. Nekünk már vannak tapasztalataink a Fölszállott a páva műsorral kapcsolatban, 2012-ben a néptáncegyüttessel jelentkeztünk, de akkor nem jutottunk el az elő műsorig. Varga Zoltán kollegánk a Mérai Cifra Néptáncegyüttessel kétszer is részt vett az elő műsorokban, és az egyik alkalommal a döntőig jutottak. Valójában az ő kezdeményezésére állt össze ez a társulat.

– Mennyi gyakorlást igényel egy élő műsorba való produkció összeállítása, hogyan készültetek fel a péntek esti elődöntőbe?

– Mindannyian gyermekkorunk óta táncolunk, ez sokévi munkát és energiabefektetést jelent.

Az én életemnek már húsz éve fontos eleme a néptánc, de a többiek is körülbelül 7-8 évesen kezdtek el táncolni – ez nagyon sokat számít egy ilyen műsorban.

A pénteki fellépésre körülbelül másfél hónapot készültünk.

– Mennyire éreztétek sikeresnek a produkciót, tudtátok-e hozni a maximumot?

– Szerintem akár jobb is lehetett volna ez a produkció, viszont semmiképp sem teljesítettünk a színvonal alatt. Körülbelül arra számítottunk, hogy így fog sikerülni. Azt persze csak reméltük, hogy a zsűri pozitívan fogja értékelni a műsorszámunkat, ennek ellenére meglepetésként ért, hogy bizalmat szavaztak nekünk.  

– Milyen kritikával illette a zsűri a táncelőadást, illetve milyen szakmai tanácsot adott a következő fellépésekre vonatkozóan?

– Talán Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművésznek, koreográfusnak voltak a legpozitívabb szakmai hozzászólásai, észrevételei.

A zsűri tagjai energikusnak vélték a produkciót, érezték a táncnak az ívét, amit talán a kalotaszegivel tudunk a leginkább kifejezni.

Ezenkívül pár technikai dolgot említettek, hogy lehetne pontosabban, precízebben táncolni. Diószegi László zsűritag kicsit hiányolta az eleganciát. Szerintem ezen viszonylag könnyen tudunk javítani, mert a táncunkban van elegancia, de lehet, hogy a produkció lendületessége ezt egy kicsit a háttérbe szorította. Én abban bízom a leginkább, hogy következő adásokban a zsűri jobban megismer bennünket, és elhiszi, hogy mi nemcsak a produkció kedvéért táncolunk így, hanem ez a mi stílusunk és táncattitűdünk.

– A tehetségkutató műsorokban általában minden versenyzőnek van egy vagy több mentora. A társulat tanácsadóin kívül ki segít a felkészülésben, fejlődésben?

– A mi mentorunk Fitos Dezső és Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncosok, koreográfusok, akik sokéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek. A pénteki továbbjutás legalább annyira az ő sikerük, mint a miénk. Helyi szinten is nagyon sok támogatást kaptunk, hiszen Tötszegi Tekla néprajzkutató, viseletszakértő két olyan seprűs bokrétát rekonstruált képek alapján, amelyek nem maradtak fenn napjainkig. Ennek köszönhetően a viseletünk is olyan elemeket hordozott, amelyek teljesen egyedivé tették a produkciót.

– A legénytársulat azért is különleges, mert minden tagja Kalotaszeg vidékéről származik, valamint az élő adásban kalotaszegi táncokat is adtatok elő.

– Ez így van, bár még benevezett egy hozzánk hasonló csapat, csak ők még nem kerültek sorra az élő műsorban. Ők gyimesiek, és a vidék hagyományos táncát fogják bemutatni. Azt hiszem, hogy ez egyszerre előny és hátrány. Viszont

Kalotaszeg egy nagyon gazdag vidék, úgyhogy várhatóan nekünk lesz honnan meríteni, és nem kell önmagunkat ismételnünk.

– Mivel készültök a decemberi középdöntőbe, mit láthatnak a Duna Televízió nézői?

– A középdöntőbe györgyfalvi legényessel készülünk, és lesz egy meglepetésrésze is a produkciónknak. Györgyfalva is része Kalotaszegnek, viszont nagymértékben eltér Kalotaszeg többi vidékétől, így a viselet és a tánc is lényegesen másképp fog mutatni.

– Bíztok abban, hogy ezzel a produkcióval tovább jut a csapat a Fölszállott a páva döntőjébe?

– Természetesen igen, de nagyon fontos azt megjegyezni, hogy a következő fordulóban már nagy szerepe lesz a nézőknek, mert közönségszavazattal is tovább lehet juttatni a versenyzőket. Bízunk benne, hogy a kedves nézők majd üzeneteikkel segítik a továbbjutásunkat.