Bíróság: pert vesztett Tanasă, továbbra is megjelenhet magyarul Románia hivatalos közlönye

MTI 2017. november 28., 18:05

A bukaresti táblabíróság elutasította azt a keresetet, amelyben bírósági úton kötelezte volna a román kormányt Románia Hivatalos Közlönye magyar nyelvű kiadásának beszüntetésére a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC).

Fotó: Pixabay.com

A per részleteiről kedden tájékoztatta a Bukaresti Táblabíróság sajtóosztálya az MTI-t. A bíróság a hírügynökség rendelkezésére bocsátotta a panaszos keresetét és a román kormány főtitkárságának a válaszát.

A Dan Tanasă blogger által vezetett ADEC – mely a magyar szimbólum- és nyelvhasználat ellen küzd – 2015-ben perelte be Románia miniszterelnökét, a román kormányt, a kormányfőtitkárságot és a kormányfőtitkárt a Romániában elfogadott törvények, kormányhatározatok, elnöki rendeletek szövegét magyarul is publikáló hivatalos közlöny kiadásának a megszüntetését kérve.

A táblabíróság a november 9-én kimondott ítéletében formai okokra hivatkozva utasította el a keresetet.

Az ítélet nem jogerős, a kézbesítés utáni 15 napon belül fellebbezni lehet ellene. Az ADEC többek között azzal érvelt keresetében, hogy Románia egyetlen hivatalos nyelve a román, és ebből fakadóan a kormány semmilyen más nyelven nem adhatja ki a hivatalos közlönyt, csak románul. Az egyesület álláspontja szerint az állami költségvetésből törvényesen nem finanszírozható a nem román nyelvű hivatalos közlöny kiadása.

Válaszában a kormány főtitkársága amellett érvelt, hogy sem a miniszterelnök, sem a kormány, sem a kormányfőtitkárság nem perelhető ebben az ügyben, hiszen a felperes nem ezen intézmények által kibocsátott közigazgatási intézkedés érvénytelenítését, hanem „egy törvény cenzúrázását” kéri. A kereset tartalmára válaszolva a kormányfőtitkárság többek között azzal érvelt, hogy Románia 2007-ben ratifikálta a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartáját, és ebben kötelezettséget vállalt arra, hogy elérhetővé teszi a kisebbségek nyelvén a legfontosabb törvényszövegeket, elsősorban azokat, amelyek a kisebbségi nyelvek használóira vonatkoznak.

Az MTI által levélben megkeresett Dan Tanasă nem kívánt nyilatkozni a perről. A blogger által 2014 júniusában alapított és vezetett Méltósággal Európában Polgári Egyesület (ACDE) – a romániai bírósági ügyeket összesítő portálon elérhető adatok szerint – mintegy hatvan pert indított elsősorban székelyföldi önkormányzatok, intézmények ellen a magyar nyelv és szimbólumok használata miatt.