Felmérés: fölényben a koalíció, mélyrepülésben az igazságszolgáltatás

Balogh Levente 2017. november 27., 17:35

Az emberek bizalma minimális az igazságszolgáltatásban, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció pedig fölényesen megnyerné választásokat – derül ki a CURS közvélemény-kutató legfrissebb felméréséből.

Fotó: Pixabay.com

A kutatás szerint a lakosság a leginkább a tűzoltókban bízik (83 százalék), a további sorrend: hadsereg (71), oktatás (66), egyház (61), rendőrség (59), sajtó (45), önkormányzat (44), államfői hivatal (39), igazság-szolgáltatás (24), kormány (24), parlament (20), pártok (19).

Az államfőjelöltek versenyében Klaus Johannis államfő népszerűsége nagyot zuhant,

és gyakorlatilag fej-fej mellett áll a PSD színeiben Bukarest főpolgármesterévé választott Gabriela Fireával: egyaránt 37 százalék mondta azt, hogy rájuk szavazna, ha „most vasárnap” tartanák az elnökválasztást.

A harmadik Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök, a szenátus és az ALDE elnöke 13 százalékkal, a negyedik a Népi Mozgalom Párt (PMP) által támogatott Cristian Diaconescu (9), Kelemen Hunorra 4 százalék szavazna, míg az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetője, Dan Barna 3 százalékot szerezne.

A felmérésből kiderül, hogy a kormányzó PSD–ALDE koalíciónak nincs oka az aggodalomra.

A PSD-re a válaszadók 43 százaléka szavazna, a szociáldemokratákat jócskán lemaradva követi a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 27 százalékkal. A további sorrend: ALDE (9 százalék), RMDSZ (6), PMP (6), USR (5).