Megújulhat a dél-erdélyi vasút: 770 millió eurós beruházás az Arad és Piski közötti szakaszon

Bálint Eszter 2017. november 27., 16:24

Jelentős vasúti infrastrukturális beruházás rajtolhat el a dél-erdélyi szakaszon: 770 millió euróból korszerűsítenek Piski és Arad között egy 78 kilométeres szakaszt.

Fotó: Pinti Attila

Rég várt infrastrukturális beruházás kezdődik el Dél-Erdélyben: a közlekedésügyi minisztérium a Román Vasúttársaság Rt. (CFR) közvetítésével lezárta a kisajátítások első szakaszát, és átadta a terepet Piski és Arad között egy 78 kilométeres sínpár korszerűsítésére.

A beruházás értéke áfa nélkül 770 millió euró, és nagyobbrészt a 2014–2020-as költségvetési ciklusban Románia rendelkezésére álló európai uniós alapokból finanszírozzák, a román állam önrésze 15 százalékot tesz ki.

A munkálatok nyomán lehetővé válik, hogy a vonatok akár 160 kilométer/órával közlekedjenek.

A Capital gazdasági hetilap online kiadásának értesülései szerint első körben egy körülbelül 10 kilométeres rész korszerűsítése kezdődik el a vasúti szakasz 614. kilométere és Berzova település, illetve Berzova és a tőle keletre fekvő Iltő közötti 78 kilométeres távon belül. A munkatelep már majdnem készen áll.

Az Astaldi SpA–FCC Construccion SA–Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie SpA–Thales Systems Románia Kft. társulás már alkalmazott száz munkást, akik fel is szedtek körülbelül 10 kilométernyi sínt, és további engedélyekre várnak a munkatelep kiszélesítésére.

„A régi sínek mellett a munkások felszedik a köveket és a töltést” – mondta el a Capitalnak Cristian Becheru, az olasz Astaldi SPA képviselője, a cégtársulás vezetője. Hozzátette: ha nem havazik, és nincs fagy, tudnak dolgozni.

A szerződés értelmében a cégnek három év áll a rendelkezésére a munkálatok befejezésére.

Közben a Román Vasúttársaság már azt is bejelentette, hogy az FCC-Astaldi–Convensa társulással már a Piski és Guraszáda közötti mintegy 40 kilométeres szakasz korszerűsítésére is megkötötték a szerződést, ennek kivitelezésére is három év áll a cégcsoport rendelkezésére. A szerződés értéke 2,63 milliárd lej. A Capital értesülései szerint a közeljövőben a CFR várhatóan újabb szakaszok modernizálására köt szerződést a Segesvár és Piski közötti szakaszon.