Tovább szépül Nagyvárad: újabb sétálóutca és egy Körös-parti promenád látványtervét mutatták be

Pap Melinda 2017. november 23., 18:27

Folytatódik a nagyváradi gyalogosövezet bővítése: a városvezetés közvitára bocsátotta a sétálóutcává alakítandó Nagysándor József utca és a Körös-part városháza előtti szakaszának látványtervét.

A Körös-parti promenád látványterve, háttérben a városháza Fotó: Oradea.ro

Újabb belvárosi részeket enged át a járókelőknek a nagyváradi városvezetés, a polgármesteri hivatal a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca sétálóutcává alakításának, illetve a Körös-part városháza előtti szakaszának rendezési tervét bocsátotta közvitára.

{K2}

A Mircea Mălan alpolgármester által szerdán ismertetett, a polgármesteri hivatal honlapján megtekinthető látványtervekhez a lakosság észrevételeit, javaslatait is várják. A tervek a decemberi tanácsülésen kerülnek a döntéshozó testület asztalára, mely szavaz az uniós pénzből megvalósítandó beruházások műszaki-gazdasági mutatóiról.

Az alpolgármester szerint tavaszra kiválasztanák a kivitelezőt, és jövő év végéig be is fejeznék a munkát.

A Nagysándor utca sétálóutcává alakítása régóta szerepel a mindenkori városvezetés tervei között, a Fő (Republicii) utcát az Ezredévi emléktérrel (Parcul Libertății) összekötő utcácskát egyfajta átmenetnek szánják a teraszokkal zsúfolt korzó és a Körös-parti park között.

Ilie Bolojan polgármester terve, hogy hálózatba szervezze a város látványosságait, a Nagysándor utca gyalogosövezetté alakításával a turisták a Garasos hídon keresztül is átsétálhatnak majd a felújított várba.

Mircea Mălan szerint az utca sétálóövezetté alakításakor figyelembe veszik, hogy a növényzet nélküli korzó és a város legzöldebb pontja között helyezkedik el, így a járólapokat fás-bokros részek váltják. Az utca – melyen az aradi vértanúk egyikének, a váradi születésű Nagysándor József honvéd vezérőrnagynak, illetve a nagyromán egyesülésért harcoló Aurel Lazăr ügyvédnek a szülőháza található – jelenleg is egyike a belváros legnyugodtabb utcáinak, melyen, mivel kocsival nehezen megközelíthető, alig van autósforgalom. A Fő utca felőli végén áll Aurel Lazăr egészalakos szobra, melyet továbbra sem kerítenének el a közterülettől.

A sétálóövezetté alakítandó Nagysándor utca látványterve, előtérben Aurel Lazăr szobrával Fotó: Oradea.ro

A Nagysándor utca immár a második belvárosi utca, melyet sétálóövezetté alakít az önkormányzat. Jelenleg zajlanak a munkálatok a Szent László (Unirii) térről nyíló Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcában,

itt fél év alatt kell végeznie a projekttel a licitet elnyert konzorciumnak. A szeptemberben elkezdődött beruházás célja, hogy sétálóutca kösse össze a pár éve felújított főteret és a várat.

{K1}

A sétálóövezet bővítésével párhuzamosan folytatódik a Sebes-Körös partjának rehabilitációja is, szerdán a városháza előtti partszakasz látványtervét bocsátották közvitára. Eszerint

a jelenlegi betont márványra cserélnék, és a járda és kerékpársáv mellé közvetlenül a vízszint mellett promenádot is kialakítanának, mely a Szent László híd alatt vezetne a neológ zsinagóga irányába.

A környezetvédők által több alkalommal a folyópart tönkretételélével megvádolt városvezetés nyomatékosította, hogy a helyreállított partszakaszra az élőhelynek megfelelő növényzet is kerül.