Külföldről származik a romániai polcokra kerülő sertéshús fele

Gyergyai Csaba 2017. november 24., 14:22

Románia nettó sertéshúsimportőrré vált az elmúlt évtizedben, a hazai piacon értékesített hús legalább 50 százaléka külföldi termék – hívta fel a figyelmet az Agerpresnek adott nyilatkozatában Ioan Ladoşi, a Romániai Sertéshústenyésztők Szövetségének elnöke.

Fotó: Pixabay.com

Ladoşi megjegyezte: bátran kijelenthető, hogy az országban minden második, grillsütőre kerülő flekken külföldi húsból származik, „pedig a román sertéshús bizonyítottan jobb, mint a behozatalból származó termék”. Az érdekvédelmi szervezet vezetője szerint

Románia jelenleg évente 200 ezer tonna sertéshúst importál annak ellenére, hogy Románia rendelkezik mindazzal – állatállománnyal, takarmánnyal, megfelelő mennyiségű gabonával, infrastruktúrával –, ami a hazai húskereslet lefedéséhez szükséges.

Ioan Ladoşi hozzátette, az évek óta hatékonyabb támogatásra számító romániai szakemberek jól ismerik a hazai fogyasztók ízlését, igényeit, ráadásul a romániai sertéshús olcsóbb is a külföldinél.

Az APCPR elnöke elmondta továbbá, az elmúlt év egyenesen katasztrofális volt az ágazat számára: a sertéshúst majdhogynem önköltségi áron kellett értékesíteni, mivel a kínálat jócskán meghaladta a keresletet.

A nagy sertéstenyésztő farmok az utóbbi két esztendőben veszteségesnek bizonyultak, szó sem lehetett arról, hogy visszanyerjék legalább beruházásaik egy részét, így állami támogatás hiányában előbb-utóbb a megszűnés veszélye fenyegeti őket

– mutatott rá Ioan Ladoşi.

A téma kapcsán a mezőgazdasági tárca államtitkára, Daniel Botăianu a hírügynökségnek azt mondta, év végére a parlamentben elfogadják a hazai sertéstenyésztők támogatásáról szóló törvénymódosításokat. Mint kifejtette, a minisztérium azt tervezi, hogy a romániai húsfogyasztás importból származó ötven százalékos helyét is hazai termékek foglalják el.

A legfrissebb felmérések egyébként azt mutatják, hogy Romániában a sertéshús fogyasztása legalább 30 százalékkal elmarad az európai átlagtól. A húsfogyasztás átlagosan lakosonként évi 30-32 kiló az országban. Tavaly egyébként a sertéshús a vezető helyek egyikén állt a romániai importtermékek listáján, és elérte a 197 ezer tonnát, közel 344 millió euró értékben. A növekedés, 2015-höz viszonyítva meghaladta a 16 százalékot.