Szatmárnémeti 34 millió lejt veszíthet a kormány adópolitikai intézkedései miatt

Bálint Eszter 2017. november 23., 11:17

Húsz százalékkal kell emelni a személygépkocsik és az ingatlanok adóját Szatmárnémetiben annak érdekében, hogy az önkormányzat pótolni tudja a költségvetésből a kormány adópolitikai módosításai miatt kieső összegeket. 

Kereskényi Gábor polgármester elmondta, a partiumi város a számítások szerint 34 millió lejt veszít, és az elöljáró nem tudja, hogyan lehetne pótolni a kiesést. „Nem tudunk és nem is mondunk le az iskolák, intézmények, közszolgáltatások fenntartásáról, az utcák karbantartásáról, és semmi olyasmiről, amihez a civilizált élethez szükségünk van.

Ha megemeljük a helyi adókat és illetékeket, a lakosságtól begyűlő teljes összeget befektetésekre, a város fejlesztésére fordítjuk.

Egy körülbelül 20 százalékos emeléssel hozzávetőleg 5,5 millió lejjel többet tudnánk begyűjteni, mint idén” – fejtette ki az Agerpres beszámolója szerint Kereskényi. Elmondta, eredetileg azt tervezték, hogy a helyi közgyűlés mai ülésén már elfogadják az adóemeléseket, de a halasztás mellett döntöttek, abban reménykedve, hogy a kormány meggondolja magát az adótörvénykönyv módosításait illetően.

A kormány által elfogadott, jelenleg a parlament jóváhagyására váró sürgősségi rendelet értelmében a jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra csökkenne januártól,

ami negatívan fog kihatni a helyi büdzsékre. Szóba került ugyan, hogy a kormány pótolhatja a kieső pénzalapokat, ám konkrétumok nincsenek.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője közben bejelentette, kezdeményezik, hogy a helyben megtermelt jövedelemadó 100 százalékban maradjon az önkormányzatoknál.