A Kis-Szamosba folyik a pataréti szeméttelepről származó csurgalék

Kőrössy Andrea 2017. november 22., 08:32

A Kolozsvár melletti, üzemen kívül helyezett pataréti hulladéklerakóból folyó csurgalék szennyezi a Kis-Szamost, a szennyezett szakaszt ráadásul bivalyok is szokták látogatni – hívta fel a figyelmet Grigore Crăciun. 

Fotó: Szakáts István

A Környezetvédelmi Ügynökség (APM) Kolozs megyei igazgatója szerint sürgősen meg kell fékezni a szemétből folyó lé terjedését. A szakember rámutatott: egyértelműen környezetszennyezésről beszélünk, amely egyelőre nem súlyos, a nagyobbik probléma az, hogy a szeméttelepen felgyűlt a csurgalék, amit mihamarabb el kell távolítani – tájékoztatott a Mediafax hírügynökség.

Adrian Dobre, annak a cégnek a képviselője, amelyet a szemétlerakóért felelős Kolozs megyei önkormányzat megbízott a csurgalék eltüntetésével, azt nyilatkozta:

a szennyező léből vett mintákat laboratóriumi vizsgálatoknak vetették alá, és kiderült, hogy az ammónia- és a nehézfém-koncentráció tízszerese a megengedett értéknek.

Dobre elismerte, hogy a csugalék a Kis-Szamosba került, amelyből állatok is ihatnak, illetve fürödhetnek. A vállalkozó rámutatott: a tisztítóberendezés rendelkezésükre áll már október óta, ennek beindításához azonban a megyei önkormányzatnak meg kell tennie még egy adminisztratív lépést, a cég rendelkezésére kell bocsátania az érintett területet, erre várnak most. A felszerelés kapacitása egyébként eléri a napi 165 köbmétert, míg a kifolyó csurgalék mennyisége napi 100 és 200 köbméter között alakul.

Az üggyel kapcsolatban Marius Mînzat, a megyei tanács alelnöke azt nyilatkozta:

reményeik szerint egy héten belül hivatalosan is bérbe tudják adni az érintett területet, amelyen üzembe lehet helyezni a tisztítóberendezést.

Mînzat kitért arra is, amiről Alin Tişe tanáncselnök korábban már beszámolt, hogy az önkormányzat a pataréti helyzet miatt riadóhelyzet elrendelését kérte a prefektúra által vezetett megyei készenléti bizottságtól, amely azonban visszautasította ezt. „Így is dolgozunk a probléma megoldásán, de lassabb ütemben. Előbb-utóbb megoldjuk a gondokat, de nem olyan gyorsan, mint ahogyan reméltük” – fogalmazott a megyei tanács alelnöke.

A pataréti szeméttelep ügyében egyébként jó néhány hónapja zajlik a vita a prefektúra és a megyei önkormányzat között.

A kormányhivatal azon az állásponton van, hogy a tanács nem tesz eleget a szeméttelep bezárását célzó kötelezettségeinek, a hivatal viszont ezt határozottan cáfolja. Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter nemrég kijelentette: országos szinten Kolozs megyében a legaggasztóbb a szemétprobléma.