Rárepülne a Wizz Air a Tarom csődjével keletkező űrre

Bálint Eszter 2017. november 20., 20:44

Lendületben a Wizz Air fapados légitársaság: miután sikerült beelőznie a Taromot, és idén várhatóan már 7 millió személyt fog szállítani a romániai repterekről vagy repterekre, nem áll le a bővítéssel, mi több, kész a román légitársaság helyét átvenni.

Fotó: Gozner Gertrud

Márpedig nem sok biztató jel érkezett az elmúlt időszakban Bukarestből, elég ha csak arra gondolunk, hogy a múlt héten a negyedik idén kinevezett igazgató távozott a veszteséget veszteségre halmozó Tarom éléről.

{K1}

Ezzel szemben az Indigo Partners befektetési alap, amely több fapados légitársaság alapjait is lefektette, és jelenleg a magyar alapítású Wizz Air többségi tulajdonosa, éppen a múlt héten rendelt meg 430 új Airbus típusú repülőgépet – ezekből 146 kerül a Wizz Air flottájába 2022 után, nagy részük pedig csak 2025–2026 után, addig ugyanis még a gyártónak le kell szállítania a Wizz Air által 2015-ben megrendelt 110 Airbus 321neo típusú gépet.

Lecsapnának a lehetőségre

Mint az Economica.net is emlékeztet, a diszkont légitársaság jelenleg tizenhárom romániai járaton jelent közvetlen konkurenciát a Taromnak, olyan célpontok vannak ezek között, mint Brüsszel, Párizs, London, Madrid vagy Barcelona.

Az állami légitársaságnak azonban még szép számban vannak olyan járatai, amelyeket a magán társaság nem vett be célpontjai közé,

többek között Amszterdam, München, Prága, Szófia, Bécs, Bejrút, Belgrád vagy Amman ilyen, továbbá három belföldi járat Suceavára, Szatmárnémetibe és Nagyváradra.

Fotó: Boda L. Gergely

Tehát nagy esély lenne a terjeszkedésre, ha be tudna lépni a Tarom helyére egy esetleges csőd esetén, ahogyan eljárt Magyarországon a Malév járatainak felszámolásakor.

Állandó jelleggel készen állunk erre a forgatókönyvre. A Tarom egyre zsugorodik, a Wizz Air pedig egyre nagyobb.

Nő a Blue Air is, de mi vagyunk a legnagyobb társaság a romániai piacon. Széleskörű kínálatunk van, de ha szükség lesz rá, fel vagyunk készülve egy ilyen lehetősége” – nyilatkozta az Economica.net portálnak adott interjúban Owain Jones, a Wizz Air vállalati ügyekért felelős igazgatója. Beszélt egyúttal arról is, hogy jelenleg a kelet-közép-európai reptereknek a Nyugat-Európával való összekapcsolása jelent számukra prioritást.

Nem lassul a piac

Ugyanakkor – emlékeztet a hírportál újságírója – az elmúlt egy-másfél évben

a Ryanair is intenzív terjeszkedési politikát folytat Romániában, és olyan nagyobb légitársaságok, mint a LOT és a Lufthansa is szemet vetettek a megyeszékhelyek reptereire.

{K2}

Owain Jones szerint azonban ez sem ad okot aggodalomra, a jelenlegi látványos romániai gazdasági növekedés mellett a légi közlekedés is folyamatosan bővülni fog. „Egy 5–6 százalékos gazdasági növekedés mellett 12–15 százalékkal bővült a légi forgalom, ami nagy gyarapodás. És Romániában nincsenek lassulásra utaló jelek, ezért voltunk képesek ilyen gyorsan bővíteni ezen a piacon, és a jövőben is ezt fogjuk tenni” – mutatott rá Jones.

A Tarom nem tudta tartani a tempót

Miközben a kereslet bővülése meghaladja éves szinten a 10 százalékot, a Tarom számára az idei immár a tizedik egymást követő év, amelyben veszteséget regisztrál. A 2017-es egyúttal az az esztendő is, amelyikben hamarosan immár az ötödik igazgatót nevezik ki az állami légitársaság élére, és amelyben a veszteség az első félévi 100 millió lejes után az év végére elérheti a 207 millió lejt (45 millió euró), ami négyszer nagyobb, mint az egy évvel korábban regisztrált veszteség.