Nincs pénz a háziorvosi rendszerre?

Kőrössy Andrea 2017. november 20., 18:05

A háziorvosok egyetlen követelését sem vették figyelembe a 2018-as keretszerződés kidolgozásakor – hívták fel a figyelmet a szakemberek, akik hétfőn ismét a kormány tagjaival tárgyaltak, egyelőre eredménytelenül.

Fotó: Veres Nándor

Egyelőre nem sikerült egyezségre jutniuk a háziorvosok képviselőinek a kormánnyal a 2018-as keretszerződéssel kapcsolatban, de folytatják a tárgyalásokat – számolt be a Mediafax hírügynökség. Hétfőn Mihai Tudose kormányfővel, Ionuţ Mişa pénzügyminiszterrel, az egészségügyi tárca államtitkáraival és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) illetékeseivel tárgyaltak a szakemberek, az egyeztetés után pedig Rodica Tănăsescu, a háziorvosokat tömörítő országos egyesület vezetője azt nyilatkozta: egyelőre nem találtak megoldást az általuk felvetett problémákra, de az illetékesek nyitottnak mutatkoztak.

A háziorvosok kifogásolják, hogy a biztosítási pénztár által összeállított, 2018-ra vonatkozó keretszerződés majdnem száz százalékosan megegyezik a régi megállapodással, amelyre szintén sokat panaszkodtak az érintettek.

Az egyesület elnöke rámutatott: a dokumentum a kormány tagjainak az elmúlt időszakban felvetett követeléseik közül egynek sem tesz eleget, azaz gyakorlatilag továbbra sem ad lehetőséget arra, hogy a szakmai elvárásoknak megfelelően gyakorolják mesterségüket. A legnagyobb probléma továbbra is az, hogy a rendszer rendkívül bürokratikus, a háziorvosok munkaidejének nagy részét így nem a gyógyítás, hanem a papírmunka teszi ki.

Rodica Tănăsescu elmondta: ők is elkészítettek egy számukra megfelelő keretszerződést, a továbbiakban erről fognak tárgyalni a biztosítóval.

Hozzátette: továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy nem írják alá a megállapodást, amennyiben annak végső változatával nem lesznek elégedettek.

Fotó: Sándor Csilla

Az egyesület elnöke által elmondottakat megerősítette Sandra Alexiu alelnök is, aki szerint ráadásul az új szerződésben további bürokratikus tennivalókkal terhelnék a háziorvosokat. Arra a kérdésre, hogy az anyagi kilátásokkal kapcsolatban miben állapodtak meg, Sandra Alexiu úgy fogalmazott: „azt mondták nekünk, hogy nem igazán van pénz, egyelőre a jövő évi költségvetésen dolgoznak”.

Mihai Tudose múlt szerdán is tárgyalni hívta a háziorvosokat annak nyomán, hogy az egyesület több száz tagja tüntetett a kormánypalota előtt.

A miniszterelnök akkor elismerte, hogy a háziorvosoknak nehéz dolguk van, „a rendszer nehézkesen működik”, ugyanakkor kifejezetten jónak értékelte a szakemberekkel folytatott tárgyalást. Országos szinten egyébként mintegy 11 ezer háziorvos dolgozik, akik közel 9500 rendelőt működtetnek.

Több ügyeletet kellene vállania az orvosoknak - A jelenlegi 35-ről heti 48 órára emelnék az orvosok számára kötelező ügyeleti időt a bérezési törvény módosítása érdekében kidolgozott rendelettervezet szerint, amelyről kedden tárgyal a kormány és a parlament tanácsadó fórumaként működő gazdasági és szociális tanács. Az egészségügyi szakszervezetek egyenesen aberránsnak nevezték az elképzelést tekintve elsősorban azt, hogy a módosítás nyomán nem emelnék arányosan a szakemberek bérét – írja a Mediafax hírügynökség. Eleodor Cârstoiu, a Promedica szakszervezet elnöke rámutatott: már a heti 35 óra is rendkívül megterhelő, ez a maximális idő, ami mellett az orvosok még el tudják végezni napi munkájukat, illetve a folyamatos fejlődésre is időt tudnak szakítani. „Szeretném megkérdezni a minisztériumban dolgozó uraktól, akik nem orvosok, hogy rábíznák-e magukat egy olyan szakemberre, aki 20 éve nem fejlődött semmit szakmájában?” – fogalmazott a szakszervezeti vezető.