Erdélyi magyar érték lett a vallásszabadság törvénye

Krónika 2017. november 20., 16:38

Erdélyi magyar értékké nyilvánították a vallásszabadság törvényét. Az 1568-as tordai országgyűlés által Európában elsőként kihirdetett vallásszabadságról szóló jogszabály hungarikummá is válhat.

Körösfői-Kriesch Aladár Tordai országgyűlés című festménye

„A Magyar Unitárius Egyház az 1568-as tordai országgyűlésen megszavazott vallásszabadság törvényének felvételét kérte az Erdélyi Magyar Értéktárba. A bizottság úgy döntött, hogy erdélyi magyar értékké nyilvánítja a vallásszabadság törvényét, valamint a felterjesztés kibővítése után benyújtja azt a Hungarikum Bizottsághoz” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Mint fogalmazott, az 1568-as országgyűlés Európában elsőként a tordai katolikus templomban hirdette ki a vallásszabadságot, ez a momentum a Kárpát-medencei magyarság közös értéke, ezért remélik, hogy hungarikummá is válhat.

Az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságának tagjai az RMDSZ hírlevele szerint további értékekről is döntöttek: a csíkrákosi római katolikus vártemplomot a Székelyföldi Értéktárba javasolták, a Bogáti kápolnát pedig a Hargita Megyei Értéktár részévé nyilvánították.