Határozatban ítélte el a „párhuzamos államot” a PSD végrehajtó bizottsága

Hírösszefoglaló 2017. november 17., 18:41

Határozatban ítélte el pénteken a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) a „törvénytelen és párhuzamos államot, amely megpróbálja átvenni a politikai hatalmat”.

„A végrehajtó bizottság megállapítja, hogy a kormány végrehajtotta az elmúlt tíz hónapban a kormányprogramból rá háruló feladatokat. A párt ugyanakkor kielemezte a társadalom szintjén jelentkező feszültséget, amelyet azok a személyek okoznak, akik bizonyos erőszakszervezetek élén visszaéléseket követnek el” - áll a testület ülésének végén Marian Neacşu főtitkár által felolvasott, az Agerpres által ismertetett határozatban.

A testület úgy véli, hogy ez nyilvánvalóan az úgynevezett „párhuzamos állam” létének a bizonyítéka, „amely arra törekszik, hogy átvegye a hatalmat azoktól, akiket korrekt és szabad választásokon a polgárok megválasztottak”.

A PSD szerint a „törvénytelen és párhuzamos állam” az igazságszolgáltatás fölött is megpróbálja megkaparintani az ellenőrzést.

Ugyanakkor közpénzből, az állami hatalom eszközeivel megpróbálja megfélemlíteni, zsarolni vagy félreállítani azon politikai vezetőket, akik „a törvények módosításával, a demokrácia és az alapvető emberi jogokkal összhangban alkotmányos rendbe állítanák vissza az államhatalmi ágakat” - áll a dokumentumban.