Szóvá tette az FK Csíkszereda a botoșani-i szurkolók gyalázkodó „bozgorozását”

Krónika 2017. november 17., 13:53

Felhívást intézett az FK Csíkszereda elnöke a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) versenyigazgatójához és a román játékvezetői testülethez a legutóbbi, Botoșaniban tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások miatt.

Fotó: fk.csikszereda.ro

Az FK Csíkszereda U19-es együttese a Román Kupa szerdai mérkőzésén Botoșaniban lépett pályára, ahol a helyi szurkolótábor szidalmazta a csapat játékosait és idegengyűlölő megnyilvánulást tanúsított a székelyföldi csapattal szemben. A csíkszeredai futballklub által közzétett videófelvétel tanúsága szerint a moldvai csapat drukkerei bozgornak (hazátlan) nevezik a magyarokat, akiket Magyarországgal együtt orális úton történő szexuális kapcsolatra szólítanak.

Szondy Zoltán klubelnök emlékeztette a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) versenyigazgatóját, hogy nem ez volt az első eset, amikor magyarellenességgel szembesültek a csíkszeredai játékosok, ezúttal pedig „betelt a pohár”.

A klub pénteki közleménye szerint az FK Csíkszereda elnöke mostanáig a romániai kluboknál tapasztalható rossz anyagi helyzet miatt – ismerve a büntetések nagyságát – nem tett panaszt, most viszont azt kéri a román játékvezetői testülettől, hogy hozza meg a megfelelő intézkedéseket, ellenkező esetben panaszt nyújt be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD). Emlékeztetett, hogy mostanáig egyszer történt meg, hogy hasonló esetben a játékvezetők helyesen cselekedtek, ez pedig az U17-es Román Kupa döntőjében volt, amikor is a Román Labdarúgó Szövetség vezetőségének jelenlétében meghozták a megfelelő intézkedéseket.

Szondy Zoltán hangsúlyozta, az FK Csíkszereda büszke arra, hogy játékosainak nagy része magyar nemzetiségű, ráadásul a szidalmazott focisták között éppenséggel három U18-as román válogatott játékos is volt. „Eddig is és ezután is be fogjuk tartani a Román Labdarúgó Szövetség versenyszabályzatát, de kérjük, hogy vizsgálják ki az esetet és hozzák meg a megfelelő büntető intézkedéseket!” – szerepel az FK Csíkszereda elnökének beadványában. Egyébként a találkozó eredménye a rendes játékidőben 1-1 volt, büntetőkkel viszont az FC Botoșani jutott tovább.