Ötezer euróból korszerűsített egy személyvagont a szakszervezet, de késve érkezett

Kőrössy Andrea 2017. november 15., 11:25

Saját pénzből és adományokból újították fel a CFR egyik vagonját a vasúti szakszervezet tagjai. A szerelvény kedden „debütált”, azonban egy órát késett a „tiszteletére” szervezett ünnepségről.

Fotó: Ebihoreanul.ro

Kedden reggel volt az első útja annak az állami tulajdonban levő személyvagonnak, amelyet a Román Vasúttársaság (CFR) szakszervezetének tagjai saját pénzükből, illetve adományokból újíttattak fel. Az ünnepi hangulatot azonban az állami társaságnál „hagyományos” tényező rontotta el, a szerelvény ugyanis egy órát késett – közölte az Ebihoreanul.ro hírportál.

A korszerűsített, másodosztályú vagont is magába foglaló, Szatmárnémeti és Bukarest közötti gyorsvonatnak

a menetrend szerint 7.50-re kellett volna megérkeznie Nagyváradra, ahol sajtótájékoztatón mutatták volna be a kocsit, illetve számoltak volna be felújításának körülményeiről, a szerelvény azonban 8.50-re futott be az állomásra.

Így, miközben a szakszervezet gyakorlatilag elvégezte azt a feladatot, amely az állami társaság kötelessége lett volna, a vállalat az alapvető elvárásoknak sem tudott eleget tenni. Az Ebihoreanul arra is kitért: a Bukarest és Nagyvárad közötti vasútvonalon nem történt baleset és szélsőséges természeti jelenségek sem indokolták a késést.

A felújítás során kicserélték a vagon több alkatrészét, megtisztították és lefestették a kocsit, amelynek oldalán a #SePoate, azaz #Lehetséges szó olvasható

– a szakszervezet ezzel arra kívánt utalni, hogy a járműpark korszerűsítésére igenis van mód, ehhez csak akarat és eltökéltség kellene. A 84 férőhelyes vagon belsejét is teljesen modernizálták, így tágasabb ülőhelyek és csomagterek állnak az utasok rendelkezésére. A szerelvény légkondicionáló berendezéssel is rendelkezik, illetve internet-hozzáférést biztosít.

Marius Munteanu, a vasúti érdekvédelmi szervezet Kolozs megyei vezetője rámutatott: a munkálatok mintegy 5000 euróba kerültek.

A szakszervezet szeptemberben indította el #SePoate elnevezésű kampányát, amelynek keretében arra akarják felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a civilizált körülmények közötti vasúti közlekedés nem utópia.

A kampány során adományokat és aláírásokat is gyűjtenek, ezekkel a döntéshozók figyelmét hívnák fel arra, hogy nagy szükség van a beruházásokra. A célként kitűzött 2 millió aláírásból eddig 600 ezer gyűlt össze.