Leépülőben az ANL-program? – Kolozsváron és Szentgyörgyön sem tartják hatékonynak a projektet

Bíró Blanka , Kiss Előd-Gergely , Kőrössy Andrea 2017. november 14., 16:23

Nagyváradon új építésű ANL-s lakások bérlésére lehet pályázni, ezzel szemben Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön a továbbiakban nem kívánják igénybe venni az országos program nyújtotta lehetőségeket.

Fotó: Barabás Ákos

Nagyváradon ismét lehet pályázni az Országos Lakásügynökség (ANL) által újonnan építtetett ingatlanok bérlésére, Kolozsváron ezzel szemben az állami program helyett inkább saját költségvetéséből valósítana meg szociális lakásokat az önkormányzat. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat eközben az utóbbi megoldást támogatná, ugyanis nem tartják hatékonynak az országos programot.

A nagyváradi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az Aradi úton felhúzott tömbházak lakrészeinek elfoglalására november elsejétől egészen december 29-éig pályázhatnak az érdeklődők.

Az igényléseket 35 évesnél fiatalabb személyek nyújthatják be: a polgármesteri hivatalban megtalálható kérvényhez csatolni kell többek között a személyazonossági iratok másolatát és a megelőző 12 hónapban szerzett bruttó jövedelmet igazoló dokumentumot

– írja az Ebihoreanul.ro hírportál. A lakrészek elosztásánál figyelembe veszik, hogy az igénylő albérletben vagy valamelyik családtagjánál lakik, illetve mekkora jelenlegi otthona, továbbá az is számít, hogy az illető házas vagy egyedülálló, illetve van-e gyermeke. Előnyben részesülnek a hátrányos helyzetű, például árva fiatalok, illetve az örökbe fogadó párok.

Ugyanakkor figyelembe veszik az igénylők szakmai végzettségét, valamint azt is, hogy az előző években nyújtottak-e be már kérést ANL-s lakásra. A polgármesteri hivatal arra is felhívja a figyelmet, hogy az előző években benyújtott igénylés nem érvényes, a pályázóknak újabb iratcsomót kell összeállítaniuk 2017-re.

„Nem várunk a kormányra, mert úgysem adnak pénzt”

A kolozsvári polgármesteri hivatal ezzel szemben nem az országos programban látja a lakáshiány megoldásának kulcsát. Iulia Perşa városházi szóvivő a Krónikának arról számolt be: ugyan tervezik egy ANL-s társasház építését a Hajnal negyedben, a Segesvár utcában – ahol a közeljövőben új parkolóház is létesül –, a továbbiakban azonban nem kívánják igénybe venni az országos program adta lehetőségeket.

Elmondása szerint az önkormányzat minden bizonnyal inkább saját forrásokból fog szociális lakásokat építeni. Iulia Perşa kifejtette: az ügyben próbálták felvenni a kapcsolatot a kormánnyal, de nem kaptak választ, ezért nekiláttak saját költségre dolgozni.

Ha valaki utánanéz, láthatja, hogy jóval több szociális lakás van Kolozsváron, amelyet a polgármesteri hivatal saját költségvetéséből építtetett meg, mint amennyi az ANL-program révén valósult meg. Nem várunk a kormányra, mert úgysem adnak pénzt”

– magyarázta a szóvivő, aki a Tömösi (Timişului), a Vereckei (Blajului) és a Radnai (Rodnei) utcában található ingatlanokat hozta fel példaként a szociális lakásokra.

Fotó: Barabás Ákos

Hozzátette: az is problémát jelent, hogy kevés telek áll az önkormányzat rendelkezésére, ráadásul amint felmerül egy beruházás ötlete, „valakinek eszébe jut”, hogy visszaigényelje a területet, a per lezárásáig pedig a városháza keze meg van kötve. Ez történt például a Gorbó völgyében található területtel is, amelyen ANL-lakásokat építtettek volna, végül azonban a telek a hadsereg tulajdonába került.

Augusztusi interjúnkban egyébként Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere is arról panaszkodott: bár az önkormányzat az ANL-program keretében is együttműködik a kormánnyal, már évek óta nem kaptak a projektre fordítható pénzeket. „A lakáshiány mérséklése azért is nehézkes, mert Kolozsvár örökös problémája, hogy nagyon kevés beépíthető területtel rendelkezik” – mutatott rá akkor az alpolgármester.

Antal Árpád: semmilyen szempontból nem előnyös az ANL-program

Hasonló problémákkal küzd a sepsiszentgyörgyi városháza is, amely nem igazán rendelkezik olyan területekkel, ahol ANL-tömbházakat lehetne építeni. Antal Árpád polgármester a Krónikának elmondta: szociális céllal amúgy is inkább házakat építenének, az országos program keretében viszont ezt nem támogatják.

A sepsiszentgyörgyi városvezetés különben sem tartja sikeresnek a programot, meglátásuk szerint ugyanis nem veszi figyelembe a helyi igényeket sem a lakhatás, sem az árak, sem a városrendezés szempontjából.

Úgy vélik, inkább a helyi önkormányzatokra kellene bízni, hogy milyen ingatlanokat építenek, a városkép szempontjából sem előnyös, hogy az egész országban, városokon és falvakon ugyanazokat a sárga-kék, feliratos egyentársasházakat húzzák fel, mikor például Sepsiszentgyörgyön inkább sorházakra lenne igény. Az is gondot jelent, hogy ezek a lakások nem csúcsminőségűek, folyamatosan érkeznek a panaszok, állandóan javítani kell, a felső emeletek beáznak.

Antal szerint a program másik hiányossága, hogy a központilag meghatározott árak „köszönő viszonyban” sincsenek a piaci árakkal, és minél kisebb egy település, annál nagyobb az eltérés. Sepsiszentgyörgyön egyébként legtöbb másfél évet kell várnia egy fiatal családnak egy ANL-s lakásra, a várólistán folyamatosan 10–20 igénylő szerepel. Ők akkor kapnak lakást, ha valamelyik bérlő visszamondja az ingatlant.