Gazda Zoltán: agyalágyult kezdeményezés a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítása

Bíró Blanka 2017. november 13., 22:36

Agyalágyult kezdeményezésnek tartja a székelyek magyarországi honos népcsoporttá nyilvánítását Gazda Zoltán. A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke a Krónikának kifejtette, bízik benne, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elutasítja a javaslatot.

Gazda Zoltán Fotó: Nagy D. István

„Agyalágyult elképzelés, hogy a keleti határt évszázadokig védő székelységet most kisebbségnek nyilvánítsák Magyarországon.

Szégyen és gyalázat, hogy a székelyeket a románokkal és a szerbekkel egy kalap alá veszik, és kisebbségnek nyilvánítanák Magyarországon”

– szögezte le a sepsiszéki elnök. Hangsúlyozta: bőven elég, hogy Romániában kisebbség a székelység, semmi szükség arra, hogy Magyarországon is ezt a státust kapja.

{K1}

Úgy véli, a kezdeményezés „etnobizniszgyanús”, hiszen Magyarországon a kormány finanszírozza a kisebbségeket, az önkormányzati választásokon is indulhatnak képviselőik.

Gazda Zoltán úgy véli,

valószínűleg sikerül majd összegyűjteni a törvény által előírt ezer támogató aláírást a kijelölt 120 nap alatt, ám reméli, hogy a Magyar Tudományos Akadémia, amelynek véleményezési joga van az ügyben, elutasítja ezt a „badarságot”.

Amint arról beszámoltunk, csütörtökön helybenhagyta a budapesti Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyben még a nyáron hitelesítették a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést, így indulhat az aláírásgyűjtés. Ha megvan a szükséges számú kézjegy, akkor az NVB kikéri az ügyben a Magyar Tudományos Akadémia véleményét. Ezt követően az NVB az akadémia véleményével és az összegyűlt aláírások számával együtt felterjeszti kérelmet az Országgyűléshez.