Felcsendül a legszebb erdélyi magyar dal: hat zenekar mutatkozik be a szombati kolozsvári gálaesten

Bede Laura 2017. november 11., 10:52

Átadják a Legszebb Erdélyi Magyar Dal nevű pályázat idei díjait szombaton 18 órától a kolozsvári Bulgakov kávéházban.

Megnyerő hang. A No Sugar zenekar Hiszek benned című dala lett a múlt évi győztes profi kategóriában Fotó: Facebook/Legszebb Erdélyi Magyar Dal

Bejelentik a Legszebb Erdélyi Magyar Dal (LEMD) című pályázat nyerteseit a kolozsvári Bulgakov kávéházban szombaton 18 órától rendezendő gálaesten. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) által harmadik alkalommal meghirdetett program célja a magyar nyelvű, saját szerzemények írásának és előadásának bátorítása.

A célunk ugyanaz, mint ezelőtt három évvel: arra ösztönözni az erdélyi zenekarokat, hogy írjanak magyar nyelvű saját dalokat. Azt szeretnénk, hogy ezek az együttesek megismerjék egymást, valamint a különböző régiók zenészeinek találkozási, bemutatkozási lehetőséget nyújtsunk”

– mondta el a Krónika megkeresésére Mák Arany, az EMKISZ szervező alelnöke. Hozzátette, a pályázat segít abban, hogy a kevésbé ismert zenekarok is felléphessenek fesztiválokon, lehetőséget kapjanak minőségi hangstúdió-felvételtre, szakmai tanácsadásra a zsűri részéről.

Idén a zenekarok ötven dallal neveztek be a versenybe,

a beküldött szerzeményeket két kategóriában (25 év alatti, valamint 25 év feletti) értékelte André Ferenc slammer, Balázs Imre József irodalmár, Hary Judit operaénekes és Gábora-Máté Éva zenész. A zsűri tetszését a következő dalok nyerték el: Az volt a kérdés (Ferencz Mari), Hosszú évek óta (Simó Annamária és zenekara), Mit ér (Még 5 perc), Nem számít (Alteregó), Pillantás (Vecker), Piskóta Panni (László Attila), Szemben az árral (Metalon).  

„Mivel a program harmadik kiadásához érkeztünk, többet szeretnénk adni a versenyzőknek és a közönségnek egyaránt.

Ezúttal mind a hat zenekar bemutatkozik még a hivatalos díjátadás előtt, hogy a résztvevők élőben is hallják a dalokat.

A másik nagy újdonság, hogy idén az Öröm a Zene magyarországi tehetségkutatónak vagyunk az elődöntője, így az első helyezettünk ennek a döntőjébe kerül” – részletezte a szervező alelnök.

Hozzátette, idén a Cseh Tamás-program (új nevén Hangfoglaló program) által kiválasztott két együttes az amatőr pop-rock-jazz fesztiválon vehet részt, egy zenekar pedig a Székelyföldi Peron Music tehetségkutató fesztiválon.

A győztesek az említett partneri kapcsolatoknak köszönhetően bemutatkozási lehetőséget kapnak 23 fesztiválon, valamint 6 stúdiófelvétel elkészítését biztosítja a program.

Mák Arany lapunknak arról is beszámolt, hogy kezdeményezésüknek köszönhetően eddig sok zenekar kapott fellépési lehetőséget, és többen is megköszönték, hogy az ifjúsági szervezet saját dalok írására ösztönözte őket.