Felére csökkent a szervátültetések száma, szükség lenne az eljárás szabályozására

Krónika 2017. november 09., 12:31

Románia az egyetlen uniós tagállam, ahol még mindig nincs a potenciális szervdonorokra vonatkozó törvényes szabályozás, azaz nincs lehetőség arra, hogy valaki hivatalosan eldöntse, mi történjen szerveivel, amennyiben a klinikai halál állapotába kerül.

Fotó: Pixabay.com

A Digi 24 hírtelevízió beszámolója szerint a szervátültetésre váró személyek száma meghaladja az ötezret – olyan is van, aki már egy évtizede felkerült a listára –, de az elmúlt húsz évben alig ezer páciensen végezték el a beavatkozást, és úgy tűnik, a döntéshozók nem sietnek a probléma megoldásával.

Ugyan 2008-ban született egy, az eljárást szabályozni hivatott törvénytervezet, amelynek megvitatására viszont azóta sem fordítottak időt.

Egyes tagállamokban, például Ausztriában és Belgiumban a törvények lehetővé teszik, hogy a klinikai halál állapotába került személyek szerveit az orvosok saját kezdeményezésükre átültessék anélkül, hogy erre bárkitől engedélyt kellene kérniük.

A Digi 24-nek nyilatkozó orvosok ennél „enyhébb” előírást szeretnének, vagyis hogy

lehetőségük legyen a család engedélyével átültetni a szerveket.

A statisztikák szerint Romániában a családok nagyjából az európai uniós átlagnak megfelelő arányban egyeznek bele a szervek eltávolításába. Ugyanakkor ebben az évben felére csökkent a szervátültetések száma tavalyhoz képest.

Irinel Popescu akadémikus egyébként szerdán Iași-ban azt nyilatkozta, Románia azon kevés országok között maradt, ahol gyakorlat az élő donorból történő szervátültetés. 

„Az általános európai gyakorlat szerint az átültetés inkább az agyhalál állapotában lévő donorokból történik. Románia azon kevés országok között maradt, ahol gyakorlat az élő donorból való szervátültetés” – mondta az Agerpres szerint az akadémikus. Kifejtette:

2013 és 2014 a romániai szervátültetés legjobb évei voltak 150 donorral, azóta folyamatos csökkenés észlelhető.

Úgy vélte: sajtókampányokra lenne szükség ahhoz, hogy változzék a szervátültetéshez való viszonyulás, és hogy ennek a legjobb nagykövetei éppen azok a páciensek lennének, akik szervátültetésen estek át.

„Az átültetésen átesettek a legjobb bizonyítékai annak, hogy olyan emberek, akik a halál küszöbén álltak, azért menekültek meg, mert valaki felajánlott átültetésre számukra létfontosságú szervet. Bárki, aki szóba áll egy ilyen emberrel, megérti, hogy miért fontos a szervek felajánlása átültetésre” – magyarázta a professzor, aki egy szervátültetéssel kapcsolatos konferencián vett részt Iaşi-ban.