Orbán: Hungary first, Magyarország jó anyaország akar lenni

Hírösszefoglaló 2017. november 09., 11:23

Magyarország arra törekszik, hogy jó anyaország legyen, vagyis minden magyar otthona lehessen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Magyar Diaszpóra Tanács VII. plenáris ülésén, Budapesten, a Várkert Bazárban.

Semjén Zsolt kormányfőhelyettes, Orbán Viktor miniszterelnök és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Diaszpóra Tanács ülésén Fotó: MTI

A kormányfő úgy fogalmazott: a diaszpóra a nemzeti büszkeségnek egyszerre forrása és erőtartaléka is. Egyúttal megköszönte a diaszpórában élő magyaroknak az elmúlt években mutatott támogatást, azt, hogy a világ számos pontján segítik építeni a magyar közösséget.

Orbán Viktor beszédében reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az egymilliomodik magyar „visszahonosított” állampolgár éppen december 5-én – a kettős állampolgárságról tartott 2004-es népszavazás évfordulóján – tehet majd esküt.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország a saját lábára állt, rendbe tette pénzügyeit, gazdaságát, nem szorul más pénzére. Az eredmények közül a miniszterelnök kiemelte, hogy ma már mintegy 4,4 millió magyar dolgozik, és mindegyikük fizet adót is.

Beszélt a határvédelemről is, amelyről azt mondta: amikor Magyarország védi a határait és ragaszkodik szuverenitásához, akkor Európát és a nyugati kultúrát is védi. Összegzése szerint a gazdasági változások hatása nemcsak a statisztikákban, hanem a mindennapi élet világában is megjelent. Donald Trump amerikai elnök „America first” jelszavára utalva Orbán Viktor úgy fogalmazott: Trump elnök politikáját követik abban a tekintetben, hogy „Hungary first”.

A miniszterelnök szerint Magyarországon családbarát, a családokat támogató politikát folytatnak, ami nemzeti létkérdés is. Orbán Viktor a plenáris ülésen kiemelte: a magyar társadalom családközpontú, s mégis hosszú ideje a demográfiai katasztrófa felé tartott. „A népességfogyás katasztrofális helyzetéből, bár vannak biztató jelek, még nem húzta ki magát a magyar társadalom” – idézte az MTI a miniszterelnököt.

Fotó: MTI

Rámutatott: a magyar kormány nem fogadja el azt az álláspontot, amely bevándorlókkal oldaná meg ezt a helyzetet. Hozzátette,

kormánya azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra saját erőből a termékenységi ráta a népességfenntartásához szükséges 2,1 százalékra növekedjen.

A kormányfő ugyanakkor az elismerés és a tisztelet jelének tartja a Magyarországgal szembeni nemzetközi támadásokat.

Az eseményen – amelyen idén 93 magyar szervezet vezetője vesz részt – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arról értekezett, hogy soha magyar diaszpóra ilyen figyelmet és támogatást nem kapott, mint az idén és az elmúlt években, és soha ilyen egységről és hűségről nem tettek tanúságot a diaszpórában élő magyarok.

A diaszpóra magyarsága kőkeményen kiállt Magyarország mellett, köszönjük!”

– fogalmazott a kormányfő helyettese. A kereszténydemokrata politikus kitért arra: 2010-ben elhatározták, hogy lehetőség szerint a diaszpóra gyökerében emigráns szervezeteiből olyan tömörülések szülessenek, amelyek minden magyar otthonát jelentik. Megállapította, hogy ezek a szervezetek mára át tudtak alakulni ilyen tömörülésekké. Semjén Zsolt beszámolt arról is, hogy 2010 óta a nemzetpolitikára fordított források több mint tízszeresére nőttek, és megtörtént a nemzet közjogi egyesítése is.