Kétnyelvű szatmárnémeti utcanévtáblákat kér az EMNP

Kiss Előd-Gergely 2017. november 08., 18:34

Az RMDSZ helyi és országos vezetőinek konkrét, számonkérhető ütemtervet kell készíteniük a kétnyelvű szatmárnémeti utcanévtáblák kihelyezéséről – jelentette ki Mihály Ágnes, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos önkormányzati tanácsának alelnöke.

Mihály Ágnes Fotó: EMNP

Szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján a politikus elmondta, az ütemterv elkészítéséhez szükséges szakmai munkához az EMNP szívesen felajánlja segítségét, amennyiben ezt igénylik.

Mihály Ágnes emlékeztetett, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere jogerősen pert nyert a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen, mely bírósági úton szerette volna a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére kötelezni a polgármestert és a város önkormányzatát. Kereskényi a per során többek között azzal védekezett, hogy az összes utcanév kétnyelvűsítése jelentősen megterhelné a város költségvetését.

Mihály Ágnes rámutatott: a szatmárnémeti ügy is azt bizonyítja, hogy sok esetben olyan önkormányzatok sem élnek a törvény által egyébként biztosított jogokkal, ahol magyar a városvezetés és ezért lehetőségük adott erre.

Hozzáfűzte, a Cemo munkájára úgy kell tekinteni, mint a teljes erdélyi magyar közösségért végzett tevékenységre. „Immár 16 éve, hogy a román közigazgatási törvény lehetőséget biztosított a többnyelvűségre, ez idő alatt azonban még mindig nem sikerült alapvető jogainkat gyakorlatba ültetnünk.

Tanácsosainkkal közösen felmérést végeztünk az önkormányzatokban tapasztalható többnyelvűségről, az eredmény pedig elkeserítő.

Ideje lenne, hogy elöljáróink kiemelt fontosságú ügyként kezeljék az anyanyelvi ügyintézés lehetőségének biztosítását, valamint a magyar nyelvű feliratok – így utca- és térnevek – kihelyezését is” – mondta Mihály Ágnes.

{K1}

{K2}

{K3}