Erdélyi turnén az egyetlen felvidéki magyar táncegyüttes - Néptáncosok találkoznak Kolozsváron

Pap Melinda 2017. november 09., 10:05

Első alkalommal lép fel Erdélyben Felvidék egyetlen hivatásos néptáncegyüttese, az Ifjú Szívek. Közép-erdélyi bemutatkozásukra a 14. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó keretében kerül sor, mely idén számos újdonsággal bővül.

Részlet a Hontalanság előadásból Fotó: Ifjuszivek.sk

Hontalanítás című előadásával első alkalommal érkezik Erdélybe Szlovákia egyetlen magyar hivatásos néptáncegyüttese. A nemrég nívós díjjal kitüntetett táncegyüttes a Hégli Dusán koreográfus által összeállított előadásában a világháborús deportálások témáját dolgozza fel a felvidéki magyar népzene és -tánc eszközeivel.

A táncegyüttes november 21-én Gyergyószentmiklóson, 22-én Székelyudvarhelyen, 23-án Csíkszeredában, 24-én pedig a kincses városban lép színpadra a Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó keretében,

közölte szerdai sajtótájékoztatóján Nyitrai Ágnes, a találkozó főszervezője. Kolozsváron és Székelyudvarhelyen a gyerekeknek is kedveskednek a felvidékiek, akik a Felföld tánchagyományai című interaktív előadásukba kapcsolódhatnak majd be.

Téma a deportálás Fotó: Ifjuszivek.sk

A november 23-25. között zajló kolozsvári néptánctalálkozó a felvidékiek fellépése mellett számos újdonsággal várja az érdeklődőket, ezek egyike a csütörtöki nulladik nap, mely a Tokos zenekarral való partnerség eredménye.

A zenekar előadássorozata keretében november 23-án 21 órától Csoóri Sándor lesz a meghívott a Bulgakov kávéházban. Az Ifjú Szívek pénteken 19 órától a Diákművelődési Házban tartandó előadását táncház követi, míg a szombati nap a hagyományokhoz híven félig a gyerekeké. A felvidékiek már említett gyerekelőadása után – mely 10 órától a Kolozsvári Magyar Operában látható - kézművesfoglalkozás és táncoktatás is várja a kicsiket, illetve Varga Norbert Kalimpa című gyerekkönyvét is bemutatják.

A program a Diákművelődési Házban folytatódik, ahol 16 órától Both Zsuzsa Ünnepnaptár – népszokások című könyvét mutatják be, majd a hagyományos divatbemutatóra kerül sor: a székelykeresztúri László Ildikó viseletei mellett a tűrei Bálint Tibor butykakészítő hagyományos és stilizált alkotásait, illetve Erzsó népies ruháit csodálhatják meg a résztvevők.

A találkozó csúcspontjának szánt, 19 órakor kezdődő gálaelőadás szintén tartalmaz újdonságokat, idén a Mezőség kevésbé ismert csücskeiből, Magyarfráta, Budatelke és Zselyk településekről hívtak adatközlőket, vagy ahogy ők hívják, táncosmestereket.

Both József, a szervező Ördögtérgye néptáncegyüttes művészeti vezetője szerint egy valóságos utazásra invitálják a nézőket, a felvidékiek mellett a szegedi Cuharé és Délikert Möndörgő lép színpadra, majd az adatközlők, a kolozsvári Bogáncs, Szarkaláb, Ördögtérgye és Zurboló együttes fellépése révén érkezünk meg Erdélybe. A tánc a Heltai folkkocsmában folytatódik, ahol három helyszínen húzzák a talpalávalót, minden teremben más-más tájegység zenéjét.

A találkozóra egész Erdélyből várnak részvevőket, de egyre több a magyarországi érdeklődő is, mondták a szervezők, akik szerint szervezése „közös ügy",

ebből az Ördögtérgye haladó és utánpótlás csoportja egyaránt kiveszi a részét, mintegy 80 személy munkája van benne.

Fotó: Facebook

Bemelegítőként november 16-án Márton-napi táncházat tartanak a Heltaiban, a tematikus rendezvénnyel - melyet a népszokások bemutatásával „fűszereznek" - a nagyközönség felé is nyitni szeretnének, mondta Both József, aki szerint tánc- és énektanítás is lesz.

 

Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön - A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány huszonkilencedik alkalommal ad otthont a Népzene- és néptánctalálkozónak november 10-12. között Sepsiszentgyörgyön. Az idei találkozóra Kalotaszegről érkeznek fiatal hagyományőrző vendégek, a találkozó kiemelt meghívottai pedig a Fitos Dezső Társulat és Szentendre Táncegyüttes Magyarországról. Pénteken 19 órától a Fitos Dezső Társulat és Szentendre Táncegyüttes Irgalom! c. táncszínházi előadását lehet megtekinteni a Tamási Áron Színház nagytermében. A produkció Arany János balladái nyomán készült Kocsis Enikő és Fitos Dezső rendezésében és koreográfiájában. Szombaton délelőtt 11 órától veszi kezdetét a IV. Székelyföldi Legényes- és Szólótáncverseny a Háromszék Táncstúdióban. A találkozó ünnepi gálaműsorát este 7 órától lehet megtekinteni a színház nagytermében. November 12-én, vasárnap gyermekprogramokkal várják a kicsiket és nagyokat a Tamási Áron Színházban, a találkozó gyermeknapjának társszervezője a Kovászna Megyei Művelődési Központ. Reggel 9:30 és 11:30 között kézműves foglalkozásokon lehet résztvenni, 11:30-tól veszi kezdetét a gyermekgálaműsor, melynek keretében Kovászna megyei gyermek néptáncegyüttesek lépnek színpadra, 13:00 és 13:30 között pedig gyermektáncház lesz a színház előcsarnokában.