Újabb botrányhőst választottak Déva élére az időközi választásokon

Krónika 2017. november 06., 17:06

A börtönbüntetésre ítélt korábbi polgármester, Mircia Muntean után egy újabb botrányhős politikus irányíthatja Dévát: a vasárnap megtartott időközi polgármester-választáson kilenc jelölt közül a PNL-t képviselő Florin Nicolae Oancea kapta a legtöbb voksot.

Florin Nicolae Oancea Fotó: Facebook/Florin Nicolae Oancea

Oancea a 21 570 érvényes szavazatból 9065-öt szerzett meg – a voksok 42 százalékát –, megelőzve a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjét, Petru Mărgineant.

Az 51 éves új dévai polgármester, Florin Nicolae Oancea a Hunyad megyei Pusztakalánon született, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem bank és pénzügy szakán végzett 1993-ban, és a Hotnews hírügynökség szerint

akkor került a helyi lapok címoldalára, amikor 2006-ban eltanácsolták a Vasile Goldiş Egyetem magiszteri szakáról, miután a sofőrjét küldte el maga helyett az egyik vizsgára, hogy írjon dolgozatot a korrupció elleni küzdelemről. Florin Oancea akkor Déva alpolgármestere volt.

A választások kiírására azért volt szükség, mert a bukaresti legfelsőbb bíróság tavaly hat év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta Mircia Munteant, akit 2013-ban a legfelsőbb bíróság jogerősen négy év felfüggesztettre ítélte hivatali hatalommal való visszaélés miatt, egy évvel később pedig ittasan balesetet okozott, majd elmenekült a helyszínről.

Vasárnap egyébként 13 megyében tartottak előre hozott választásokat, 16 településen polgármestert, egy községben helyi tanácsot választottak. Polgármester-választásra került sor többek között a Hunyad megyei Déván, az Arad megyei Bokszegen, a Kolozs megyei Harasztoson, a Temes megyei Kőcsén és a Szeben megyei Bürkösön is. A magyar politikai alakulatok egyik településen sem állítottak jelöltet.