Közel harmincan meghaltak, amikor egy ámokfutó tüzet nyitott egy texasi templomban

Hírösszefoglaló 2017. november 05., 23:27

Több mint húsz halottja és legalább húsz sebesültje van a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templomában vasárnap történt fegyveres támadásnak. Az ámokfutó indítéka egyelőre ismeretlen.

A baptista templomban vasárnaponként hozzávetőleg ötvenen szoktak részt venni a misén Fotó: CNBC.com

Robert Murphy, a megyei seriff szóvivője bejelentette, hogy az elkövető meghalt, azt azonban nem tudni, hogy a rendőrök lőtték-e agyon vagy öngyilkos lett. Az MTI tájékoztatása szerint a sebesülteket helikopterekkel szállítják az egyik közeli kórházba.

A lövöldözés vasárnap helyi idő szerint a déli órákban történt a dél-texasi San Antoniótól mintegy 50 kilométernyire délre eső Sutherland Springs nevű település baptista templomában.

A Fox televízió információi szerint a rendőrség lőtte le a lövöldöző férfit. A CBS News csatorna úgy tudja, hogy legalább huszonheten meghaltak, és tizenöten megsebesültek – köztük egy kétéves gyerek – az ámokfutás során. Amerikai sajtójelentések szerint helyi idő szerint dél körül egy férfi belépett a templomba, ahol éppen istentiszteletet tartottak, majd vaktában lövöldözni kezdett. A Fox televízióban megszólaltatott szemtanúk egyike arról számolt be, hogy éppen a templommal szemben lévő benzinkúton volt, amikor meghallotta a lövöldözést. Szerinte legalább ötven lövés dördült el.

A mintegy 400 lelket számláló település rendőrsége és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai perceken belül a helyszínre érkeztek. Az elkövető megpróbált elmenekülni, de a rendőrök üldözőbe vették és rálőttek. Robert Murphy szerint egyelőre nem világos, hogy az elkövetőt a rendőrök lőtték-e agyon, vagy öngyilkos lett. A férfi azonosítása még nem történt meg.

A Japánban tartózkodó Donald Trump elnök Twitter-üzenetben reagált a támadásra. „Isten segítse meg a Sutherland Springsben élőket” – írta az elnök. Twitter-bejegyzésben fejezte ki együttérzését Greg Abbott texasi kormányzó is.