Balázs Péter: közös érdek az EU versenyképessége

Kiss Előd-Gergely 2017. november 05., 18:19

A kétsebességes Európa tervéről, és általában az EU jövőjéről értekezett Kolozsváron Balázs Péter, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) tanára, volt magyar külügyminiszter és európai biztos a Hogyan tovább Európa címmű könyvének kolozsvári bemutatóján.

Fotó: Ceu.edu

A kolozsvári Minerva-ház Cs.Gyimesi Éva termében megtartott eseményen Balázs Péter előadásában rámutatott: az alapvetően jólléti projektként indult Európai Unió ma ott tart, hogy a biztonsági kérdések jóval fontosabbak lettek.

Fenyegetővé vált az orosz terjeszkedés és Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok új elnöke kiszámíthatatlan, ezért a NATO-ban sem lehet maradéktalanul megbízni.

„Ha még mindig csak 6 tagja lenne az uniónak, eddig meglenne a közös fiskális politika. Ehhez képest jelenleg 28 tagország van és 20 politikai ágazat az EU-ban, amely kormányközi egyességek alapján működik, az egyeztetések elveszik az erőt a közös megoldások keresésétől” – mutatott rá az államszövetség nehézkes kormányozhatóságára.

Elmondta továbbá, az unió jövőjét illetően legalább 5 forgatókönyv van forgalomban, ebből a legvalószínűbb a kétsebességes unió „létrehozása".

Balázs szerint a tagállamok nem tudnak egyszerre előrelépni, ezért az eurózóna országai fognak első lépésben szorosabb integrációba fogni.

„Azt gondolom, hogy egész Európa versenyképessége mindenkinek érdeke, azon belül mindenkinek meg kell találja a helyét, ehhez kell egy nagyon jó kormány, amely figyel az emberek egészségére, képzettségére, a beruházási peremfeltételekre, a közlekedési hálózatra, az ügyintézés olajozottságára” – adta meg a követendő receptet Balázs Péter.

Arra a sajtóhírre, miszerint ő lehetne a baloldal miniszterelnök-jelöltje Balázs Péter úgy reagált: ez az információ úgy kelt lábra, hogy őt senki nem kérdezte meg erről. Hozzáfűzte: ha az ellenzék képes lenne összefogni, akkor valamilyen szerepet elvállalna, ha nem is a miniszterelnök-jelöltséget.