Vízilabda: a Ferencváros legyőzésével megnyerte az Európai Szuperkupát a Szolnok

Krónika 2017. november 04., 21:31

A férfi vízilabda két magyar együttest medencébe szólító Európai Szuperkupája a Szolnoké lett, miután a Bajnokok Ligája-győztes Tisza-parti gárda büntetőkkel nyert az idei Eurokupában első Ferencváros ellen szombaton a Komjádi uszodában.

Bajnokok szelfije. A Szolnoki Dózsa vízilabdázói örülnek a szuperkupa-győzelemnek a budapesti Komjádi Béla uszodában Fotó: MTI

Az összecsapás érdekessége, hogy a Tisza-parti együttes májusban még azzal a Varga Dénessel és Vámos Mártonnal söpörte be a Bajnokok Ligája-győzelmet (a tavalyi győztes Jug Dubrovnik ellen), aki nem sokkal később átigazolt a budapesti gárdához. Ugyanakkor ma már szintén a Ferencvárost erősíti a korábbi szezonban még ugyancsak a Szolnokban pólózó Varga Dániel, Stefan Mitrovic és Madaras Norbert alkotta trió. A Szolnok Bátori Bencével, Zalánki Gergővel (a budapesti OSC-től távoztak) és Milos Csukkal, az Eger volt szerb gólvágójával pótolták az eligazolt vízilabdázókat.

A Szolnok 2-0-ra, majd 3-1-re is vezetett a szombat esti szuperkupa-mérkőzésen, amikor az FTC magához tért, és egyre formásabb támadásokat szőve szintén elkezdte a góltermelést. Olyannyira, hogy 3-3-nál utol is érte a magyar bajnoki címet is birtokló, ugyanakkor kupagyőztes Szolnokot.

A nagyszünetre mégis minimális szolnoki előnynél (5-4) vonulhattak el a megannyi magyar és szerb válogatott játékost felsorakoztató csapatok.

A harmadik negyedben megállt a támadótudománya mindkét félnek, olyannyira, hogy gól nélkül pergett le a teljes játékrész. A negyedik nyolc percben aztán büntetőből a triplázó Varga Dénes 5-5-re módosított, majd egy-egy találat esett még mindkét oldalon, a döntetlennél jöhettek hát az ötméteresek.

A büntetőpárbajban az FTC részéről ketten – Varga Dénes és Madaras Norbert – rontottak, a szolnokiak ugyanakkor nem hibáztak, így összesítésben 10-8-ra nyertek, s övék lett az Európai Szuperkupa. A mérkőzés végig magas színvonalon folyt, bizonyítva, hogy a magyar bajnokság jelenleg a legerősebb Európában.

Eredmény:
Szolnoki Dózsa-Közgép - FTC-PQS Waterpolo 10-8 (3-1, 2-3, 0-0, 1-2 - 4-2) - büntetőkkel
---------------------------------------------------------------------
góldobók: Younger 2, Zalánki, Bátori, Mezei, Prlainovic 1-1, illetve Varga Dé. 3, Mitrovic 2, Vámos 1

A női vízilabda Európai Szuperkupát magyar riválisa, az UVSE legyőzésével az orosz Kirisi szerezte meg szombaton a Komjádi uszodában.

Női Európai Szuperkupa:
Kirisi (orosz)-UVSE 10-6 (5-3, 2-2, 1-1, 2-0)