Sarkukra állnak: fokozná a Mátyás-szoborcsoport védelmét az RMDSZ

Krónika 2017. november 03., 19:29

Újfent a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport védelmét szolgáló intézkedések fokozását kéri a kincses város RMDSZ-es frakciója, miután ismeretlen tettesek ismét megrongálták az emlékművet.

Fotó: Wikipédia

Gergely Balázs RMDSZ-es helyi tanácsos a testület pénteki ülésén közölte, feljelentést tesznek a rendőrségen, miután a Mátyás-szoborcsoport Szapolyai Istvánt ábrázoló eleméről eltűnt a sarkantyú, Mátyás király szobrának egyik sarkantyúját pedig elhajlították. Az Agerpres beszámolója szerint Gergely Balázs

azt is kérte felszólalásában, hogy a helyi rendőrség állandó jelleggel járőrözzön a főtéren, és szigorúbban bírságolja a szoborcsoport elemeire felmászó személyeket, illetve kötelezzék a főtéri rendezvények szervezőit, hogy kerítsék el a műemléket.

Horváth Anna, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke a téma kapcsán úgy nyilatkozott, bár a főtéren több térfigyelő kamera is működik, egyik sem készít megfelelően közeli felvételeket.

„Ezt a problémát meg kell oldani, hiszen elfogadhatatlan, hogy védtelen célponttá váljon az az érték, amelynek restaurálása mind a román, mind pedig a magyar állam közös ügye és munkája volt” - idézte Kolozsvár volt alpolgármesterét a szövetség közleménye.

A Mátyás-szoborcsoport fokozott védelmét már két éve is kérte a szövetség, miután ismeretlen tettesek barna festékkel öntöttek le Fadrusz János alkotását és annak talapzatát.

Azonban nem az volt az első alkalom, hogy vandálok rongálják meg Kolozsvár jelképét. Előtte 2013 áprilisában törték le ismeretlenek a szoborcsoport részét képező, földön fekvő zászló rúdját.

Példát statuálandó a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával kerítéssel vették körül a szobrot, így akadályozva meg, hogy a színpadra jobb rálátást keresők felmásszanak a talapzatra.

A példát más főtéri rendezvények alkalmával is követték, és egy ideig rendszeresen lehetett látni járőröző helyi rendőröket a téren. Egy ideje azonban már újra hiányoznak a műalkotás védelmét szolgáló intézkedések, a Kolozsvári Magyar Napok idei kiadásán például már nem védte kerítés a szoborcsoportot, és a helyi rendőröknek egyenként kellett leterelgetniük a szobor talapzatán játszadozó gyerekeket.

A Mátyás-szoborcsoportot magyarországi és romániai közpénzből restaurálták, a helyreállított emlékmű ünnepélyes átadására 2011. április 2-án került sor.